Steven Berghuis, Jeroen Heubach en Karim El Ahmadi. Allemaal deden ze ooit één keer of vaker mee aan het Auni-Toernooi, een jaarlijkse eendagscompetitie in twee Hengelose sporthallen tussen voetballers van diverse komaf. Oprichter van het toernooi Auni Kandemir was woensdag 23 september aanwezig bij 1Twente Vandaag om te vertellen over de bijzondere nominatie die hem en z’n mensen ten deel is gevallen.
Het Auni-Toernooi is door de Stichting 'Eén Land Eén Samenleving' genomineerd voor de Ambassade van de Verdraagzaamheid. De organisatie van het Hengelose voetbaltoernooi zet zich al meer dan 35 jaar in voor interculturele verdraagzaamheid. Het bruggenslaande toernooi is de Overijsselse inzending voor deze jaarlijkse prijs.
“Ik ben trots, maar schreeuw het niet van de daken. Ik ben meer een man van de achtergrond”, bloost Auni, zittend achter de microfoon van 1Twente Vandaag. “Ik doe dit omdat het mij voldoening geeft om mensen te zien genieten. Dat had ik al van jongs af aan. Ik organiseer al toernooitjes sinds mijn twaalfde. Eén keer viel een toernooi door regen letterlijk in het water en toen heb ik gezorgd dat we de volgende keer een sporthal tot onze beschikking hadden.”
In 1985 werd het eerste Auni-toernooi gehouden. Auni Kandemir heeft de naam niet zelf gekozen; vrienden vonden dat het toernooi de naam van de ‘grote kleine inspirator’ moest dragen. De eerste keer deden tien teams mee, de laatste jaren waren dat er zo’n 50, met in totaal zo’n 500 sporters. “We hebben steevast een wachtlijst en moeten altijd teams teleurstellen. We kunnen er nu eenmaal niet meer kwijt in Sporthal Veldwijk en Sporthal Hasseler Es.”
Het Auni-Toernooi combineert voetbal op hoog niveau met een maatschappelijk doel: mensen van verschillende afkomst verenigen. Auni Kandemir: "Door te sporten, leer je dingen te delen, leer je omgaan met verliezen en dingen beter te accepteren. Daarbij komt dat sport verbroedert. Zelf heb ik me altijd thuis gevoeld in Hengelo. Ik mag dan Turkse roots hebben, ik voel me een echte Tukker.” Hij voelt geen ‘gespletenheid’ als het gaat om de twee culturen die in hem huizen: “Nee, daar heb ik geen last van. Ik doe al zo lang mee in deze maatschappij, voor mij is het allemaal vanzelfsprekend.”
Die vanzelfsprekendheid geldt helaas niet voor de editie van het Auni-Toernooi van dit jaar, op zondag 27 december. Corona lijkt roet in het eten te gaan gooien: “Deze week nemen we de beslissing of het doorgaat en zo ja, in welke vorm. Ik ben echter bang dat we voor het eerst in 35 jaar een jaartje moeten overslaan. We gaan het niet half-half doen: de kwaliteit mag niet in het geding komen.”
Tot 8 november kan er gestemd worden voor deze verkiezing via de website van het Paleis van de Verdraagzaamheid. Op zaterdag 14 november vindt de prijsuitreiking plaats in Amsterdam.