Verkeer
Stuur appje
Zoek

Twentse bedrijven halen GGD-testlocaties links in

Het duurt te lang. Goede aanvullende alternatieven worden genegeerd. De kosten rijzen de pan uit. Twentse bedrijven slaan de handen ineen en beginnen een eigen coronatestlocatie, centraal in de regio. Binnen veertien dagen moet die gereed zijn.

De presentatie van dit ‘Coronatestcollectief Twente’ vond vanmiddag plaats bij Landhuishotel en restaurant de Bloemenbeek, in de Lutte. Niet toevallig. Directeur Raymond Strikker was een van de eersten die met zijn bedrijf buiten de GGD-tests laveerde. Zijn verhaal laat feilloos de dilemma’s en argumenten zien.

“Na de zomervakantie, half augustus, kwam veel jong personeel terug van werk op allerlei zomerlocaties in de horeca. Het hotel zat vol. Ik had hen nodig, maar er heerste grote onzekerheid op de werkvloer.”

Strikker nam contact op het het Losserse bedrijf Hestia, die coronatests aanbiedt die niet zijn gevalideerd door de RIVM. Maar daarmee is, volgens directeur Xander Schurink, niet gezegd dat ze minder betrouwbaar zijn. “Iets door het RIVM laten valideren in deze tijd kan natuurlijk niet. Maar de tests die wij gebruiken zijn in het buitenland wel gevalideerd en bewezen nauwkeurig; er is meer mogelijk dan nu gebeurt.”

Strikker: “Binnen anderhalf uur was er iemand op locatie die mijn personeel heeft getest. Met een half uur wist iedereen waar hij aan toe was. Had ik dit niet gedaan, dan hadden we dicht gemoeten en een flopmaand gehad. Nu is het een topmaand geworden.” De horeca-ondernemer rekent voor dat hij in de afgelopen weken vijfentwintighonderd Euro aan tests kwijt is geweest, maar daar staan tienduizenden Euro’s omzet tegenover.

Het is precies dit belang dat Twentse ondernemers ertoe drijft de handen ineen te slaan een gezamenlijk een testfaciliteit op te zetten. Op de bijeenkomst vanmiddag, die in een week tijd was georganiseerd, waren vijfendertig bedrijven vertegenwoordigd, onder welke bierbrouwer Grolsch.

Voorzitter van de Twentse afdeling van VNO-NCW, initiatiefnemer van het plan, Michel ten Hag stelde dat er voldoende animo onder de leden van zijn organisatie is om te kunnen starten. Overigens is de testlocatie niet alleen voor VNO-NCW-leden. Ook niet-leden kunnen aanhaken. Deelname kost tussen de 450 en 150 Euro per maand, al naar gelang de grootte van het bedrijf. Leden van de werkgeversvereniging hebben korting.

“Op dit moment wordt gezocht naar een geschikte locatie”, vertelde Ten Hag. Geschikt betekent in dit geval: centraal in de regio, makkelijk bereikbaar en zo ingericht dat in- en uitgang coronaproof van elkaar kunnen worden gescheiden. “Over veertien dagen moet de locatie draaien.” Het Twentse ondernemerscollectief heeft gekozen voor een abonnementsvorm. Deelnemers betalen een vast tarief om gezamenlijk de uitvoeringskosten te dekken. “Een mooie vorm van noaberschap".

Het Losserse Hestia, die de testen inmiddels op tal van plekken in het land uitvoert, is verantwoordelijk voor de uitvoering. Directeur Schurink, al eerder gast in 1Twente Vandaag, lichtte de opzet toe: binnen vierentwintig uur testen, binnen een half uur uitslag. “Je maakt een online-account aan en vult een vragenformulier in. Binnen vierentwintig uur heb je dan een afspraak en worden er twee tests gedaan. Daarmee is al hel geringe risico op een foute diagnose vrijwel nihil. Dan volgt een vraaggesprek, waarbij info uit het formulier wordt gecheckt en aangevuld. Geen enkele test is namelijk honderd procent waterdicht. Daarom kijken wij naar de hele situatie. Binnen een half uur sta je buiten met een advies op maat. Dat is de gouden combinatie in plaats van de gouden standaard.”

Dat advies op maat is onder andere bedoeld om mensen niet onnodig helemaal uit het arbeidsproces te halen. Schurink: “Het is een zorgvuldige risicoanalyse. Een advies baseer je op uitslagen, maar daarbij weeg je ook de individuele situatie, de werkomgeving en de achtergronden mee.”

Schurink is zich bewust van de kritiek vanuit GGD en RIVM op zijn tests, maar kiest ervoor die te laten voor wat het is. “Als je een tweede lockdown wilt voorkomen, kun je maar een ding doen: testen, testen, testen. Vergeet niet, dit vermindert ook de druk op de GGD’s, het vermindert de zorgkosten, de kosten die bedrijven maken om thuiswerken te faciliteren en ook gewoon de zorgen op het thuisfront van medewerkers die bijvoorbeeld familieleden of huisgenoten in kwetsbare groepen hebben.”

De directeur van de Losserse zorgondernemer erkent dat zijn bedrijf drukke tijden beleeft, maar ontkent fors op de testen te verdienen. “We worden er niet slechter van, maar ook niet rijk. Ieder bedrijf en elke medewerker willen een boterham verdienen, maar de kostprijs voor onze testen is de helft van die bij de GGD en dat is prima, wat ons betreft.”

Ook Ten Hag noemde het ongebruikelijk dat VNO-NCW in een bijeenkomst de schijnwerper richt op individueel bedrijfsbelang van een van haar leden. “Maar in dit geval hebben we toch gemeend deze middag te moeten beleggen.”

Het Coronatestcollectief Twente blijkt meer dan een actie van Twentse bedrijven met evidente belangen voor continuïteit. Het plan kan, zo stelt de VNO-NCW-voorzitter, rekenen op steun vanuit zowel de lokale, provinciale en landelijke politiek.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.