Wereldkampioen, Olympisch kampioen en winst in de grootste wielermonumenten als Parijs-Roubaix, Ronde van Vlaanderen, drie etappes in de Ronde van Spanje, drie etappes in de Tour de France en twee keer tweede in het eindklassement. In de studio van 1Twente Vandaag sprak Hennie Kuiper over zijn loopbaan maar ook over de ontknoping van de Tour
Het gaat gelukkig goed met Hennie Kuiper die de coronaperiode goed is doorgekomen. “In het wielrennen moet je discipline hebben en nu moet ik dat thuis ook. Gewoon goed opletten”, merkt Kuiper op. Hij is blij dat de grootste koers ter wereld door kan gaan.
Sinds Corona is het wielerseizoen anders dan normaal. Het seizoen duurt maar drie maanden en er is dus ook van alles te zien. De Twentse oud-renner, die 33 maal de Tour reed, probeert alles mee te krijgen.
Van de Tour de France, die deze editie gedomineerd werd door het Sloveense tandem Podgacar en Roglic, is de sprong snel gemaakt naar het jaar 1980. Deze editie van de Tour werd gedomineerd door de Nederlanders Hennie Kuiper en Joop Zoetemelk. “In de eerste 3 dagen regende het 25 uur onafgebroken, maar Jopie was gewoon te goed. Het is wel historisch dat Nederland op 1 en 2 stond, dit gaat vast niet snel meer gebeuren”, aldus de Tukker.
In de vijftien jaar dat Kuiper op zijn fiets zat heeft hij enorm veel gewonnen en dus ook verzameld. Daarom staat in Denekamp een museum met zijn herinneringen. Van oude hartslagmeters tot de eerste fietsen; alles wat Hennie ooit won of verzamelde is aanwezig in het museum. “Eigenlijk ben ik helemaal niet iemand die in een museum hoor te hangen, maar door een vriend ben ik er toch aan begonnen”, aldus Hennie Kuiper.