Als Roel Schimmel zelf sterft, laat hij zelf alles na wat van zijn lichaam maar bruikbaar is. Dat is geen wonder, want Roel was negentien jaar lang gepassioneerd donorcoördinator van het Medisch Spectrum Twente. Hij kreeg afgelopen vrijdag een koninklijke onderscheiding
Zijn afscheid en de uitreiking van de onderscheiding zou in maart al plaatshebben, maar Corona gooide roet in het eten. Daardoor ging ook het afscheidsymposium ter gelegenheid van zijn pensionering niet door.
Het werd afgelopen vrijdag een afscheidsreceptie in Coronastijl. Opeens kwam de locoburgemeester binnen. “Ik kreeg volledig onverwacht, het speldje voor Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Ongelooflijk.” straalt Roel die zijn verhaal doet in het dagelijks live-programma 1Twente Vandaag.
Hij begon begin deze eeuw als donorcoördinator voor de zeven niet-academische ziekenhuizen in onze regio. Uiteindelijk werd Roel donatiecoördinator bij het MST.
De donorfunctionaris regelt dat alle procedures rond orgaan- en weefseldonaties worden gevolgd. Dat betekent dat hij altijd bereikbaar was. Als er een orgaandonor bekend werd en iemand in het MST diens orgaan kreeg dan werd Roel gebeld. “Klinkt heftig maar zo vaak wordt er geen orgaan gebracht, helaas. Gemiddeld slechts tien à elf keer per jaar.”
Vooral de ongelukken met jonge mensen hadden impact. “Aan de andere kant is het ook weer heel mooi, dat juist die kunnen doneren aan jongeren. En dan is er nog euthanasie in combinatie met orgaandonatie, die is dubbel heftig. Die verhalen blijven mij altijd bij”, aldus de pensionaris.
De nieuwe wet op orgaandonatie is op het lijf van Roel geschreven. Op dit moment staat volgens hem maar 25 % van de Nederlanders geregistreerd. “Dus registreer je alsjeblieft.”
Roel gaat in elk geval door. Sinds zijn pensionering in maart is hij voorlichter bij de Nederlandse Transplantatiestichting en geeft voorlichting over orgaan- en weefseldonatie! “Het is namelijk echt levensreddend,” besluit Roel.