Zover is het trouwens nog niet: er moeten eerst nieuwe ramen in en daarna moet het interieur onder handen worden genomen. Of dat ter plekke gaat gebeuren of dat de Blauwe Engel dan weer terug naar Hengelo komt, Jurriaan Knol durft het niet te zeggen. De initiatiefnemer van Spoorfietsen Hengelo is afhankelijk van zoveel zaken: Het punt was dat we weer wilden beginnen met spoorfietsen, maar de trein stond ons daarbij in de weg. Nu die weg is, kunnen we weer beginnen. Met inachtneming van de coronamaatregelen kunnen vier personen uit vier verschillende huishoudens samen op pad en voor gezinnen hebben we fietsen voor zes personen. De boekingen stromen inmiddels binnen.
Toegewijde vrijwilligers zijn de afgelopen vier maanden druk geweest met schuren en gronden. Met speciaal voor deze trein gemengde verf is de Blauwe Engel weer in de originele kleuren geschilderd. In Twekkelo is een stuk dubbelspoor aangelegd, waar de oude dieseltrein een nieuwe bestemming krijgt: hij gaat dienen als wacht- en schuilruimte waar spoorfietsers iets kunnen nuttigen.
Een aantal onderdelen van de Blauwe Engel is in Hengelo gemaakt, zoals bijvoorbeeld de veren en de originele stof voor de banken. Het vervallen treinstel stond in Haarlem en moest eerder dit jaar plaatsmaken voor de aanleg van extra sporen in verband met de Formule 1-wedstrijd in Zandvoort, die vanwege corona niet doorging. Gelukkig kreeg Spoorfietsen Hengelo hier op tijd lucht van en is de Blauwe Engel van de sloop gered.
Trotse vrijwilliger Roberto vertelt wat er nog op stapel staat: "Er moeten onder andere nieuwe ramen in de Blauwe Engel. Daar hebben we gelukkig een sponsor voor gevonden." Jurriaan Knol merkt dat er steeds meer mensen warm lopen voor het spoorfietsen, maar ook voor het opknappen van de Blauwe Engel: "We verwachten dan ook veel belangstelling voor de verhuizing later vandaag."
En dat valt inderdaad niet tegen: er komen van heinde en verre honderden mensen op het transport af.