Het marktplein gaat op de schop. Hoe het plein er straks uitziet en welke functie het krijgt, daarover mogen de inwoners van Hengelo actief meedenken. Zaterdag was de officiële aftrap op de markt om de komende tijd zoveel mogelijk ideeën op te halen.
Aan ons de taak om te kijken wat er leeft bij de Hengeloërs, zegt Joop Hofman van Rode Wouw. Het participatiehuis uit Deventer begeleidt het proces om tot een nieuw ontwerp voor het plein te komen. Tot medio september worden allerlei ideeën verzameld. Daarna mogen inwoners en ondernemers samen met elkaar nadenken over een ontwerp.
Ook wethouder Bas van Wakeren is al vroeg op de markt aanwezig om te flyeren en om mensen aan te spreken. Het plein moet een plein zijn waar Hengeloërs zich in kunnen herkennen, zegt hij. Het moet een ontmoetingsruimte zijn en gezellig zijn om hier straks te komen. De wethouder roept iedereen op om met ideeën te komen en mee te denken. Het plein is van iedereen.
Eigenlijk had er al een nieuw ontwerp op tafel moeten liggen. Door de coronamaatregelen moesten we pas op de plaats nemen, zegt programmamanager Binnenstad Joop Nijenhuis. Ik ben heel blij dat het woord nu aan de mensen is om hun plein in te gaan vullen op de manier zoals de Hengeloer dat graag wil.
Het is 11:00 uur als er al tientallen kreten en boodschappen op het bord hangen. Bezoekers van de markt worden aangesproken door medewerkers van Rode Wouw om hun ideeën op een memo te schrijven. De reacties lopen uiteen. Er wordt van alles gezegd en opgeschreven. Sommige mensen willen kleine winkeltjes of een dagmarkt en er is een wens voor meer groen.
Wat Joop Hofman opvalt is dat er ook mensen zijn die het plein willen laten zoals het is. Er zijn inwoners die complete plannen hebben bedacht voor de inrichting van het plein en uitgebreide tekeningen en rapporten hebben gemaakt.
Tot nu toe blijkt dat Hengeloers willen, zegt Hofman. Dat laatste bleek ook de afgelopen maanden. Nog voor het participatietraject officieel was gestart, stroomden de aanmeldingen binnen van organisaties en inwoners die actief willen meedenken.
Niet iedereen staat zaterdag te poppelen om mee te doen. Een voorbijganger roept na het maar geldverspilling te vinden. Desondanks hangen twee grote borden aan het einde van de middag vol met memostickers en notities. Daarnaast hebben verschillende hebben hun naam achtergelaten.
Dit najaar moeten er vier scenario s op tafel liggen die uiteindelijk moeten leiden tot één ontwerp dat volgend jaar uitgevoerd moet worden. Mensen willen best meepraten, maar zien liever dat er iets gebeurt, zegt Nijenhuis. Dat is ook waar we nu echt voor staan. We gaan echt aan de bak.