In de wijk Thiemsland in Hengelo stond eeuwen geleden 'Huys Hengelo', een burcht die gezien wordt als de plek waar Hengelo is ontstaan. Op het voorhof van het eiland van Huys Hengelo met de archeologische restanten komt deze zomer een poort met de contouren van de poort die er ooit stond. Er is gekozen voor een nieuw, vereenvoudigd ontwerp van gaas.
Inspiratie om een poort van ijzerdraad te maken, werd opgedaan op een museumterrein in Italië waar een deel van een kerk is nagebouwd in gaasvorm. "Daar kwam ik een fantastisch object tegen, een hele mooie oude kathedraal uit 1117 die er nog nog maar voor de helft stond," zegt Hans de Gruil, voorzitter van Stichting Erfgoed Hengelo. "Door een Italiaanse beeldhouwer is een kathedraal van gaas gemaakt om te laten zien hoe het er vroeger bijgestaan moet hebben." De Gruil nam het idee mee naar Hengelo en kreeg Museum Hengelo, de gemeente Hengelo en wijkbewoners enthousiast voor het plan om een nieuwe poort voor het eiland van Huys Hengelo te laten maken en te plaatsen.
William ter Beek, voorzitter van VVE de Paladijn, zegt dat de bewoners blij zijn met de poort. "We hebben een enquête gehouden en een ruime meerderheid van de bewoners is voor." In overleg met de werkgroep is er voor gekozen het eiland straks permanent af te sluiten en alleen bij gelegenheden de poorten te openen. Ook daar zijn de bewoners blij mee. Er zijn veel klachten over harde muziek en geschreeuw veroorzaakt door hangjongeren. "Ook wij willen een goede nachtrust," aldus Ter Beek.
Op het eiland komen straks ook overblijfselen en brokstukken van Huys Hengelo die nu bij Museum Hengelo liggen. Die willen ervan af. "De enige juiste plek is terug op het eiland," zegt Ellen Beerens van de archeologische werkgroep van Museum Hengelo. Haar man Hans vertelt dat eerst de poort geplaatst zal worden en dat dan de brokstukken dan ook een plek krijgen. "Na al die jaren uitzoeken en in kaart gebracht te hebben zijn we blij dat het een toepassing kan krijgen op de plek waar het vandaan komt."
Beerens is ook te spreken over de driedimensionale vorm van de poort. "We ervaren dat heel veel Hengeloërs niet eens weten waar Huys Hengelo stond. Tot nu toe is het allemaal heel vlak geweest. Nu gaat het ook gezien worden. We hopen dat mensen getrokken worden om te gaan kijken naar de plek waar Hengelo is ontstaan."