Omdat de overlast van de eikenprocessierups niet meer in de hand te houden is, start een consortium van gemeenten en organisaties een groot onderzoek naar de maatschappelijke impact en de beheersbaarheid van de rups. In kaart wordt onder meer gebracht wat precies de zorgkosten zijn en hoe effectief verschillende bestrijdingsmethoden zijn.
Het onderzoek wordt uitgevoerd door Wageningen University & Research (WUR), samen met gezondheidskenniscentrum Nivel en deelnemers aan het Kenniscentrum Eikenprocessierups. Ook de gemeenten Cuijk, Grave en Mill en Sint Hubert en spoorwegbeheerder ProRail doen mee.
De eikenprocessierupsen komen momenteel in het stadium dat ze brandharen krijgen, die tot huidirritaties en soms ernstige gezondheidsklachten kunnen leiden bij mens en dier. Het heeft tot gevolg dat veel mensen de komende maanden de natuur mijden en soms zelfs niet eens in de eigen tuin kunnen zitten.
Het Nivel becijferde dat vorig jaar rond eind juni/begin juli duizenden mensen met huidklachten naar de huisarts gingen. In sommige provincies gingen in de periode meer mensen met klachten over een jeukende of rode huid naar de huisarts dan in de winter tijdens een griepgolf mensen met griepklachten zich bij de artsen melden.
Voor kinderen van nul tot vier jaar liep het aantal huisartsbezoeken landelijk zelfs op tot 275 per 100.000 inwoners, aldus het kenniscentrum.
Het bestrijden van de rups stelt gemeenten, particulieren en provincies voor hoge kosten. Ook voor de natuur heeft het gevolgen, omdat de middelen tegen de rupsen vaak ook funest zij voor rupsen van andere vlindersoorten.
Door nu precies in beeld te brengen welke bestrijdingsmethoden goed werken en welke bij-effecten er zijn, kan nog gerichter en effectiever de rups bestreden worden, is het idee. Daarnaast wordt gekeken naar de relatie tussen de rupsdichtheid en de gezondheidsklachten, zodat daardoor beter risico's ingeschat kunnen worden.