Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

VVD Hengelo wil hulp gemeente voor ondernemers in coronacrisis

453586 marktplein 1 2020 08 29 004653 1

VVD Hengelo wil dat het college van B en W lokale ondernemers in de coronacrisis een helpende hand biedt. Supermarktketens mochten de afgelopen week dan goeie zaken doen door de hamsterwoede van consumenten, veel lokale horecaondernemers en winkeliers zien hun omzet drastisch teruglopen doordat veel mensen thuisblijven of aankopen uitstellen. Hengelose ondernemers worden daardoor hard geraakt, denkt de VVD.

"De afgelopen maand viel bij onze ondernemers de aanslag voor de lokale lasten op de mat. Door de economische gevolgen van het coronavirus hebben veel van deze ondernemers nu problemen met hun liquiditeit."

De VVD heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college en wil weten of ondernemers uitstel van betaling kunnen krijgen voor de lokale lasten. Ook wil de partij dat er gekeken wordt naar andere mogelijkheden om te zorgen dat ondernemers de coronacrisis overleven.

Hoe groot het probleem is bij Hengelose ondernemers, dat is nog onduidelijk. Vorige week maakte Koninklijke Horeca Nederland bekend dat alleen al de horeca te maken heeft met 55 procent meer annuleringen dan normaal. De Hengelose VVD zegt geen inzicht in de boeken van individuele ondernemers te hebben. "We krijgen vanuit verschillende kanten wel geluiden," zegt fractievoorzitter Onno Fiechter.

Voor ondernemers die om wat door reden dan ook in de problemen zitten, bestaan op dit moment al verschillende regelingen. "Voor ondernemers met personeel kan landelijk een beroep worden gedaan op de werktijdverkorting of deeltijd WW. Voor Zzp'ers of kleine ondernemers kan er een beroep worden gedaan op de bijstand voor zelfstandigen (Bbz). De Bbz wordt lokaal georganiseerd. Ik heb op dit moment geen beeld of dat afdoende is."

Fiechter noemt als grootste probleem bij de liquiditeitsproblemen dat ondernemers een boete krijgen wanneer zij de lokale lasten niet betalen. "Dat willen we hiermee voorkomen. Verder zijn we benieuwd of het college nog ideeën heeft. Wellicht krijgen zij nog andere signalen waardoor we ondernemers kunnen helpen in deze onzekere tijden."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.