Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Hengelo-panel positief over binnenstad

452954 1 5 2020 08 29 004703 1

De waardering voor de binnenstad stijgt. Dit blijkt uit de jaarlijkse binnenstadspeiling onder leden van het Hengelopanel in 2019. Met een 7.0 waardeerden de ondervraagden de warenmarkt het hoogst, gevolgd door fiets-parkeervoorzieningen: 6,9. Groen in de binnenstad en variatie in het winkelaanbod scoorden nog onvoldoendes.

Wethouder Gerrits presenteerde de resultaten namens de gemeente en is positief: "Ik vind het mooi om te zien dat het merkbaar is bij de Hengeloërs dat we nu ook echt aan de slag zijn in de binnenstad. Kijk eens naar de inrichting van de Enschedesestraat en de aangelegde strook groen voor de Lambertuskerk en de nieuwe rode bestrating in het centrum van de stad. Natuurlijk kunnen we niet alles tegelijk aanpakken, maar er wordt hard aan gewerkt."

Culturele voorzieningen scoren hoog en worden goed bezocht: Bibliotheek (8,4), Metropool (8,1), Schouwburg een 8. Het BAM festival is met een 8,3 het hoogste gewaardeerde evenement. Aan de hand van 10 aspecten scoort Hengelo op 7 aspecten hoger dan in 2018. Gemiddeld over alle tien aspecten is de beoordeling met 0,3 rapportcijferpunt gestegen. De neerwaartse trend van de afgelopen jaren lijkt hiermee omgebogen.

In 2018 is de uitvoering van het Actieplan voor een Vitale Binnenstad van start gegaan. De herinrichting van de Enschedesestraat en Langestraat is inmiddels afgerond. Het wonen in de binnenstad is versterkt door de realisatie van woningen in het Telgenflat en krijgt ook een impuls door de verbouwing tot appartementen in de Bataafse Kamp en Badhuis/Ariënsschool. Het nieuwe stadhuis is inmiddels vol in bedrijf en is een magneet voor bezoekers en stimuleert het bezoek van ambtenaren aan de binnenstad. De winkelleegstand is nog wel een bron van zorg. Een compactere binnenstad moet op termijn de leegstand verminderen.

De gemeente is met met pandeigenaren in gesprek om te kijken wat er gedaan kan worden aan de leegstand in de binnenstad. "Op dat terrein is Hengelo niet uniek in Nederland. Er zijn vergelijkbare steden die hetzelfde probleem hebben." Gerrits hoopt wel dat volgend jaar de projecten rondom het stadhuis opgeleverd zijn.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.