Redactie | Tubantia, Cerberus Persbureau
Enschede ligt terecht dwars bij de vestiging van een grote elektronicaketen, sportzaak of een witgoedreus in het pand van Praxis aan het Spaansland. Dit besliste de Raad van State woensdag in het hoger beroep van de gemeente.
Teruggefloten De zaak was een tijd geleden aangespannen door pandeigenaar Merwehaven. Die wil de optie openhouden om grootschalige detailhandel, zoals kampeerartikelen of witgoed, in het pand te laten als de Praxis weg zou gaan. De gemeente wil dat niet, maar werd door de rechter teruggefloten omdat de weigering niet voldoende onderbouwd was.
Boten en kampeerwagensEnschede heeft geen probleem met volumineuze detailhandel, zoals nu met Praxis het geval is, en iets als boten en kampeerwagens mag op die plek ook. Maar gewone detailhandel trekt kopers weg uit de binnenstad, zegt Enschede. De Raad van State is het eens met die redenatie van de gemeente.
Glibberig Het is een glibberig terrein, deze zogeheten branchering. Volgens de Europese Dienstenrichtlijn moeten ondernemers zich namelijk overal kunnen vestigen. De Raad van State heeft echter in een andere zaak al uitgesproken dat de gemeente mag dwarsliggen als de winkeliers in het binnenstedelijke centrum last gaan krijgen van een grote trekker buiten het centrum.
MediaMarkt Zulke trekkers in de binnenstad wil Enschede ook in de binnenstad houden, want zij hebben daar juist een heilzaam effect, zegt de gemeente. Het hele centrum vaart er wel bij. De gemeente wees daarbij op elektronicagigant MediaMarkt en de sportzaken Decathlon en Perry Sport, die in Enschede allemaal nog in het centrum te vinden zijn.
Vrees voor vertrekAdviseur Retailplan uit Drachten diende namens eigenaar Merwehaven bij de gemeente een aanvraag in voor de vestiging van een grootschalige zaak voor sportartikelen of een grote winkel in elektronica of wit- en bruingoed. Het pand van Praxis staat niet leeg, maar de eigenaar vreest dat dat in de toekomt wel gebeurt. Praxis denkt namelijk aan verhuizen als concurrent Hornbach aan de Kuipersdijk de deuren opent. Merwehaven zou graag een bredere bestemming voor het pand willen, om makkelijker een nieuwe huurder te vinden voor het grote pand.
Niet goed duidelijkDe gemeente wees die aanvraag dus in eerste instantie af, maar de rechtbank Overijssel draaide de afwijzing terug. De gemeente had niet goed duidelijk gemaakt wat dan precies het effect was van grote publiekstrekkers als MediaMarkt en Decathlon op het centrum. In december ging de gemeente bij de Raad van State in hoger beroep. Woensdag gaf de hoogste bestuursrechter de gemeente gelijk en stuurde Retailplan, dat het land afstruint op zoek naar winkellocaties, met lege handen naar huis.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Google Maps