Rutger Borgerink | Tubantia
Als hij voorbeelden aanhaalt, gaat hij sneller en harder praten. Het raakt een gevoelige snaar bij Peter Hu, eigenaar van twee Chinese restaurants en een Aziatische supermarkt in Enschede. Zelf zegt hij nog weinig last te hebben gehad van discriminerende uitingen. Maar ik ben ook weinig buiten. Voorbeelden uit zijn directe omgeving heeft hij daarentegen genoeg. De dochter van een vriend van me zat vorige week in de trein naar Enschede. Mensen keken haar raar aan, wilden niet naast haar zitten.
Sentiment wordt negatiever
Volgens Hu wordt het sentiment rondom de virusuitbraak steeds negatiever, ook in deze regio. Vrienden en kennissen met een Chinees uiterlijk worden uitgelachen of mensen lopen met een boog om ze heen. Het is heftig en soms niet te voor te stellen. De horecaondernemer noemt sommige uitlatingen en acties ronduit discriminerend . De meeste Chinezen in Nederland werken heel hard, maar nu hebben wij het ineens allemaal gedaan. Als zoiets in Nederland zou gebeuren, hoe zou jij je dan voelen? .
De discrimineÂrenÂde opmerkinÂgen zijn vele malen groter en heftiger dan ze ooit geweest zijn
Shella Cortissos, Brancheorganisatie Chinese-Aziatische Horeca Ondernemers (VCHO)
Brancheorganisatie Chinese-Aziatische Horeca Ondernemers (VCHO) zegt zich ongerust te maken over de situatie van de Chinese gemeenschap in Nederland. Ze hebben allemaal last van de gevolgen van het coronavirus , zegt woordvoerder Shella Cortissos.
De Chinese gemeenschap is van oudsher goed geïntegreerd in de Nederlandse samenleving, maar we merken dat de aanvallen op hen steeds erger worden. De discriminerende opmerkingen zijn vele malen groter en heftiger dan ze ooit geweest zijn.
Situatie ligt gevoelig
Dat de situatie ook elders gevoelig ligt, blijkt tijdens een belrondje langs meerdere Chinese restaurants in Twente. Ik wil liever niets zeggen, we zijn al zoveel in het nieuws , zegt een horecaondernemer. Een andere restauranthouder antwoordt: Nee, we hebben niet ineens minder klanten. Ik wil eigenlijk ook niet meewerken aan een interview. En weer ergens anders klinkt het: Als ik in de krant kom, zeg ik liever niks.
Dat veel Chinese Nederlanders zich in het nauw gedreven voelen, blijkt uit de petitie We zijn geen virussen! . De oproep is inmiddels al meer dan 52.000 keer ondertekend door mensen uit de Chinese gemeenschap. Directe aanleiding voor de petitie was een sketch op Radio 10, waarin op de melodie van Wij vieren feest het nummer Voorkomen is beter dan Chinezen werd gemaakt.
We zijn daar enorm van geschokt , zegt Cortissos van VCHO. Wat veel mensen vergeten, is dat Chinese Nederlanders ook vaak familie in China hebben wonen. Zij maken zich daar ongerust over. De kans om in China besmet te raken, is immers vele malen groter dan hier in Nederland.
Voorraad wordt kleiner
Ook de Enschedese restauranthouder Peter Hu heeft nog familie in China. Natuurlijk wordt er ook thuis en in de winkel veel over gepraat , zegt hij. Ik volg het nieuws op de voet. Het is niet leuk, nee. Hu kijkt desalniettemin met opgeheven hoofd vooruit. Begin dit jaar opende hij een tweede Chinees-restaurant in Enschede, pal naast zijn winkel aan De Klomp. Met échte Chinese specialiteiten, dus geen foe yong hai.
De producten die hij importeert, worden wel strenger gecontroleerd. Niet zonder gevolgen voor zijn voorraad, die kleiner wordt. Als het nog weken zo doorgaat, ga ik dat financieel wel merken. Maar voor nu hebben we geen problemen. Hij glimlacht: Kom dus vooral langs.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. Foto: Annina Romita