Ze schieten als paddenstoelen uit de grond; de zogenaamde energiecoöperaties. Zo'n beetje elke gemeente heeft er inmiddels één of meer. Via zo'n coöperatie hebben inwoners zeggenschap over hun eigen energie. Ook Hengelo doet mee met Energie van Hengelo. “We hebben als doel een lokale en onafhankelijke energievoorziening te creëren”, zegt Pim Vochteloo namens deze coöperatie.
De naam ‘Energie van Hengelo’ verklapt de doelstelling: “Hengeloërs wekken energie op, die gebruikt wordt door Hengeloërs.” Dat zegt Pim Vochteloo. De 22-jarige student bedrijfskunde is verbonden aan de coöperatie. Via zijn studie raakte de jonge Hengeloër betrokken: “Tijdens mijn studie heb ik een minor circulaire economie gevolgd en nu doe ik mijn afstudeeronderzoek bij de energiecoöperatie."
De komende jaren gaat Hengelo flink inzetten op duurzame energie. Er komen meerdere zonnevelden en er zijn plannen voor twee windturbines. Twente moet voldoen aan de klimaateisen die Den Haag heeft opgesteld. Het kan niet anders dat Hengeloërs het gaan merken op bepaalde plekken in het landschap. Vochteloo: “Het zijn misschien geen mooie oplossingen, maar ze zijn wel nodig.”
Binnen een energiecoöperatie werken mensen uit een bepaalde plaats samen bij het opwekken van energie., bijvoorbeeld door middel van een zonneveld 'in de achtertuin'. De opbrengst gaat naar de mensen die zijn aangesloten bij de coöperatie. Zo blijft de ter plekke opgewekte energie beschikbaar voor de betrokkenen.
Da's het grote verschil met hoe grote energiemaatschappijen te werk gaan: zij investeren volgens Vochteloo nog te weinig in duurzame energie en de opbrengst gaat naar grote investeerders. Bij een coöperatie kunnen aangesloten inwoners alleen stroom afnemen, maar ze kunnen er ook voor kiezen om te investeren in lokale projecten met bijvoorbeeld zonnepanelen of windturbines. Hiervan krijgen ze als investeerder jaarlijks rendement uitgekeerd.
Duurzame energie opwekken is één ding, maar besparen is net zo belangrijk, vertelt Vochteloo. Daarom helpt Energie van Hengelo leden ook met tips op dat gebied: “De goedkoopste stroom is de stroom die je niet verbruikt. Daarom hebben wij als energiecoöperatie wooncoaches in dienst die inwoners kostenloos helpen bij het verduurzamen van de woning."