Een nieuw type coronavirus houdt de wereld in haar greep. In China zijn er al bijna vierhonderd mensen aan overleden en duizenden zijn besmet geraakt. Ook elders in de wereld zijn er al mensen met de verschijnselen opgedoken. In Nederland nog niet, maar de autoriteiten zijn op alles voorbereid. GGD Twente weet wat te doen, mocht het virus hier opduiken.
Redactie | 1Twente
Draaiboeken
Judith Keizers, verpleegkundige infectieziekten, draait al twaalf jaar mee bij GGD Twente en heeft de nodige wereldwijde epidemieën zien uitbreken én overwaaien. Figuurlijk uiteraard. SARS en MERS (ook coronavirussen, red.), de Mexicaanse griep, we hebben er in Twente gelukkig niet mee te maken gehad, maar door het feit dat dit soort ziektes hier ook kunnen opduiken, liggen er natuurlijk draaiboeken klaar.
Quarantaine
Zondag kwamen er vijftien Nederlanders en twee van hun Chinese partners uit de Chinese provincie Hubei aan op het vliegveld van Eindhoven. Afhankelijk van of ze koorts of andere verdachte verschijnselen vertonen, moeten ze enige tijd in quarantaine verblijven of mogen ze doorreizen naar huis.
Keizers weet niet of er ook Enschedeërs onder deze mensen zijn. Daar zijn het RIVM en GGD Brabant-Zuidoost wel van op de hoogte. Zij regelen de afhandeling en zullen ons pas informeren als de noodzaak er is.
Geen paniekVan paniek of overdreven veel aandacht voor het nieuwe virus is hier in de regio geen sprake, vertelt de medewerkster van GGD Twente: We krijgen nauwelijks meer telefoontjes. Koorts kan natuurlijk ook gewoon wijzen op een fikse verkoudheid of griep. Een bezoek aan de huisarts is natuurlijk nooit verkeerd.
Verder wijst Keizers op de bekende voorzorgsmaatregelen: Was je handen regelmatig met zeep en hoest en nies in je elleboog. En mocht het virus in Nederland of in de regio opduiken, volg dan het nieuws extra aandachtig.
Over de mondkapjes waar de Chinezen massaal mee lopen, heeft Keizers een duidelijke mening: Die dingen hebben veel minder effect dan de maatregelen die ik net noemde. Vaak ook omdat ze van slechte kwaliteit zijn en niet goed afsluiten. Wij adviseren ze niet eens. Zelf gebruiken wij ze wel als we in contact treden met mensen die mogelijk een virus onder de leden hebben, maar wij weten dan ook precies hoe ze te gebruiken.
Social media
Dat we ons leven anno 2020 meer laten bepalen door geruchten en paniekzaaierij dan vroeger heeft volgens Keizers vooral te maken met smartphones en sociale media: We delen tegenwoordig alles, zien de gekste dingen voorbij komen en zijn bijna continu online. Dan is het volgens Keizers lastig om je af te sluiten voor de hysterie.
MST
Huisartsen en MST worden, mocht dat nodig zijn, bijgepraat door de verpleegkundigen van GGD Twente. Ziekenhuiswoordvoerder Toos Bierhoff blijft voor nu nog even rustig. Voor zover ik weet hebben wij hier in Enschede nooit te maken gehad met mensen die met dergelijke virussen besmet zijn geraakt. Mócht het nodig zijn, dan kunnen we hen hier prima opvangen. Wat dat betreft hebben we nu een erg praktisch ziekenhuis met uitsluitend eenpersoonskamers. Dat maakt het makkelijk mensen te isoleren.
Luister hieronder naar het volledige interview met verpleegkundige Judith Keizers:
© Newsroom Enschede, 1Twente Enschede, foto: Pixabay