Loslopende honden hebben in het buitengebied van Enschede zaterdagochtend een ree opgejaagd. Het dier heeft de achtervolging niet overleefd. Landschap Overijssel, dat verantwoordelijk is voor het gebied en het wild, roept wandelaars op om honden toch vooral aan de lijn te houden.
Paul Berkhout | Tubantia
De Wildernis, zo heet het gebied tussen Enschede en Hengelo dat veel wandelaars uit de stad aantrekt. Maar te vaak wandelaars die zich niet aan de huisregels houden. Meerdere keren per jaar worden reeën of reekalfjes doodgebeten, lopen zij zich in paniek vast in het gaas met nare verwondingen tot gevolg of sterven ze aan stress , zegt terreinbeheerder Rick Staudt. Afgelopen jaar herinner ik mij zo vijf voorvallen alleen al in het gebied van Landschap Overijssel. Het werkelijke aantal incidenten is volgens schattingen veel groter.
Hond in beslagDe natuurorganisatie probeert met campagnes hondeneigenaren te overtuigen van de noodzaak hun dieren aan te lijnen. Het uitdelen van folders en waar mogelijk boetes van ruim 100 euro heeft echter niet altijd effect. Als we een stropende hond op heterdaad betrappen, kan dat het baasje ruim 400 euro kosten. Dan is het een economisch delict , zegt Staudt. In het ergste geval kan de hond in beslag worden genomen. Dat wil natuurlijk niemand.
Dit keer waren de verantwoordelijken al gevlogen. We zijn pas gewaarschuwd nadat het beestje al ernstig verwond was en de honden al weg. We hebben haar uit haar lijden moeten verlossen. Aangifte doen heeft in zo n geval geen nut.
Instinctieve reactieHondeigenaren onderschatten de gevaren, zegt hij. De meeste baasjes zeggen: die van mij is zo lief, die doet niks. Maar het is voor zo n hond een instinctieve reactie. Als-ie bij verrassing op een ree stuit, dan reageert-ie meteen. En reeën zijn cultuurdieren, die passen zich heel makkelijk aan. Als ze zich veilig voelen, kunnen ze pal naast een wandelpad in een bosje gaan liggen. Geen mens die er erg in heeft. Maar zodra een hond er lucht van krijgt ¦.
Dit hoort niet bij de natuur, stelt de terreinbeheerder. Onze honden vallen onder het gezag van een baas. Die hond moet luisteren. Het is het instinct, maar aan honden die wild opjagen is niets natuurlijks.
LosloopgebiedenIn de speciale losloopgebieden voor honden zit zelden nog veel wild. Dat voelt zich daar niet veilig en trekt weg. Daar kun je je hond vrij laten, wij staan er voor in dat dat kan. Of er voldoende ruimte is voor honden om lekker te hollen, kan Staudt niet zeggen. Meer is altijd welkom natuurlijk. Maar we wonen met heel veel mensen in een klein gebied, zonder duidelijke regels gaat dat niet.
Zeker richting de lente worden de risico s van loslopende honden groter. Dan zullen we ook extra gaan controleren. En mensen voortdurend oproepen om hun honden aan te lijnen. Het is een serieus probleem. Voor een ree is een hond een roofdier dat ernstige schade aanricht.
Dodelijk verwondRaakt het de terreinbeheerder ook zelf emotioneel, zo n dodelijk verwond hertje? Zoiets raakt toch iedereen? Ook het baasje van de hond wil dit niet. Maar wie een hond los laat lopen in het bos, neemt het risico dat het ernstig misgaat.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Landschap Overijssel