Erwin Waanders | Tubantia
Schuldbewust zit Peter H. voor politierechter Bos in Almelo. Ja, hij kocht een luchtdrukwapen. Maar pas nadat hij maandenlang vruchteloos probeerde tot een fatsoenlijke oplossing te komen met zijn bovenbuurvrouw. Hij had het wapen nodig om ongedierte te bestrijden . Als je last hebt van ratten en je meldt dat bij de woningbouwvereniging, dan wordt daarmee iets gedaan , zei hij. Maar als je overlast hebt van twintig duiven die de hele boel onder poepen en voor geluidsoverlast zorgen, dan kun je nergens terecht.
Meerdere meldingen bij de woningbouwvereniging en de politie brachten geen uitkomst. Ik werd van het kastje naar de muur gestuurd en ondertussen bleef de overlast maar groeien , aldus H. We probeerden te praten met de buurvrouw, maar als er dan iemand van de woningbouwvereniging aan de deur kwam, dan weigerde ze die deur te openen.
Strafbaar
Het dreef H. tot wanhoop. De man leidt aan het syndroom van Asperger. Nadat hij het wapen had gekocht probeerde hij de duiven van zijn balkon te verjagen. Daarbij zou hij over een periode van meerdere maanden in 2019 in elk geval twee duiven hebben gedood en een aantal andere hebben verwond. Ik hoorde pas later dat het strafbaar is om met een luchtdrukpistool op dieren te schieten. Anders was ik er nooit aan begonnen , zei hij.
Officier van justitie Jansen begreep de frustraties van H. wel Het is zeker geen pretje als je balkon wordt vol gepoept en je continu de duiven hoort koeren, maar we hebben in Nederland regels. En eentje daarvan is dat je niet voor eigen rechter mag spelen , aldus de openbaar aanklager. Jansen vond een geldboete of een taakstraf niet op z n plaats, doordat H. meerdere keren om hulp had gevraagd en had geprobeerd een normale oplossing voor het duivenprobleem te vinden. Ik wil wel een waarschuwing geven, door een voorwaardelijke werkstraf van 20 uur en een proeftijd van twee jaar te eisen. Als stok achter de deur.
Aanrekenen
H s advocate Sahebdien probeerde de rechter ervan te overtuigen dat H. door zijn syndroom van Asperger niet kan overzien wat zijn daden betekenden. Mijn cliënt heeft begeleiding van het RIBW (Regionale Instelling voor Beschermend en Begeleid Wonen, red.) en voelde zich onmachtig toen hij bij de wijkagent en de woningbouw geen gehoor vond , aldus de advocate. Voor hem was daarom zelf een oplossing bedenken de enige optie. Dat valt hem niet aan te rekenen.
Politierechter Bos ging mee met de eis van het Openbaar Ministerie en veroordeelde H. tot een voorwaardelijke taakstraf van 20 uur.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Pixabay