De potentiële risico s van landbouwvoertuigen mogen niet onderschat worden, zegt rijinstructeur Peter Dunhoft (51). Sinds de invoering van het verplichte T-rijbewijs begeleidt hij veel jonge bestuurders achter het stuur van een tractor.
Wilco Louwes | Tubantia
Een tractorrijbewijs had er wat Dunhoft betreft al veel eerder mogen zijn. Het is gek dat knapen van zestien jaar voorheen een voertuig tot wel 50 ton zonder rijbewijs mochten besturen , zegt hij in het truckersrestaurant van Frans op den Bult, waar hij wacht op een cursist die rijexamen doet.
T-rijbewijs
Dunhoft is instructeur bij Verkeerschool Brünen in Enschede en zit sinds 1999 in het vak. Hij geeft rijles in bijna alle disciplines, waaronder sinds 2015 tractoren. Toen werd het T-rijbewijs ingevoerd. Een maatregel tegen het - tot 2014 - niet afnemendeaantal dodelijke ongevallen met landbouwverkeer. De invoering van een volledige kentekenplicht voor snelle landbouwvoertuigen vanaf 2025 is een andere maatregel.
Er zijn na 2015 geen cijfers meer bekend van het aantal ongevallen, maar het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat houdt er rekening mee dat een effect van beide maatregelen op zich laat wachten.
Reutum
Tot 2014 was er in Nederland gemiddeldveertien keer per jaar een ongeval met landbouwvoertuigen met fatale afloop. Zoals afgelopen weekend op een rotonde in de N349 in Reutum, waar een 17-jarige jongen uit Harbrinkhoek om het leven kwam. Dunhoft kan en wil er niet veel over zeggen, omdat de toedracht nog niet bekend is. Maar een tractor kantelt niet zomaar.
Als instructeur wijst Peter Dunhoft cursisten op gevaren en risico s van landbouwvoertuigen. Die zijn niet gering, omdat een bestuurder behoorlijk veel gewicht op de weg moet houden. Dat is pas merkbaar bij bijzondere verrichtingen. Een tractor met een lege achterlader weegt met 20 ton al gauw zwaarder dan een vrachtwagen , zegt Dunhoft. De lessen en examens beginnen vanaf Frans op den Bult in Deurningen. Het liefst wil ik vanaf hier zo snel mogelijk Hengelo in. In woonwijken en het centrum leer je omgaan met de tractor.
Alleen op de fiets
Verkeersinzicht is waar het volgens Dunhoft vaak aan schort. Het zijn jongeren van zestien jaar die in het verkeer alleen op de fiets hebben gezeten. Dan rijd je op gehoor. Dat kan op een tractor niet. Er wordt soms makkelijk gedacht. Ouders die willen besparen op het aantal rijlessen onder het mom van mijn zoon rijdt al sinds zijn tiende op de trekker . Technische vaardigheden, maar alleen met rijden op het land. In het verkeer kom je andere situaties tegen. Je moet je spiegels gebruiken en op andere weggebruikers letten. Bij de eerste lessen zie ik cursisten moeite hebben bij rotondes of gelijkwaardige kruisingen. Dan is 25 kilometer per uur ineens heel snel. Het gaat om inzicht.
Knipperlichten
Soms zijn er veertien en soms meer dan twintig lessen nodig. In het truckersrestaurant keert Jort Kuipers (16) terug van zijn tractorexamen. Geslaagd , zegt hij met een brede lach. Zeventien lessen heeft de Denekamper gehad. Jort rijdt al jaren op het land. Maar in het verkeer is anders. Vooral het gebruik van knipperlichten. Hij kan niet wachten om met de trekker de weg op te gaan. Naar school, bijvoorbeeld. En voor mijn werk. Daarom heb ik rijlessen genomen.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Pixabay