Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

VIDEO | De Posten in Enschede is bruggenbouwer voor Syrisch-orthodoxe gemeenschap

447509 952206

Hoog bezoek bij zorgcentrum De Posten gistermiddag. Aartsbisschop Mor Polycarpus zegende daar de nieuwe huiskamer Yauno in. Een kamer die speciaal is ingericht voor Syrisch-orthodoxe ouderen met dementie, die in Zorgcentrum de Posten wonen.

Erwin Waanders | Tubantia

Trots is wat Christina Tastekin voelt als het over de nieuwe huiskamer gaat. Want zij is het die de stoute schoenen aantrok en bij haar leidinggevende een balletje opwierp over een speciale huiskamer voor dementerende, Syrisch-orthodoxe bewoners. Mensen in hun laatste levensfase hebben vaak behoefte aan herkenning. In onze gemeenschap is het mogen loslaten van onze ouderen niet vanzelfsprekend. Met deze huiskamer geven we aan dat je mag loslaten en dat mensen hier in goede handen zijn, zonder ze daarbij uit het oog te verliezen.

Ze sprak de woorden in de woonkamer met zichtbare emotie. Onder toeziend oog van wethouder Arjan Kampman en veel genodigden zegende aartsbisschop Mor Polycarpus, de hoogste geestelijke in de Syrisch-orthodoxe kerk in Nederland, daarna de woonkamer met een gebed in het Aramees. Ik dank De Posten voor het letterlijk en figuurlijk open zetten van de deuren voor de dementerende ouderen van onze gemeenschap. Deze woonkamer zien we als een brug tussen de jongeren en ouderen en we zijn dankbaar voor het grootse gebaar van De Posten , zei de aartsbisschop.

Kwetsbare ouderenRick van Geffen, manager zorg bij De Posten is trots op de nieuwe huiskamer. De wijk Wesselerbrink vergrijst. Er wonen steeds meer kwetsbare ouderen en een aanzienlijk deel van deze ouderen is Syrisch-orthodox. Uit deze groep komt ook een toenemende vraag naar zorg en ondersteuning. Ons reguliere zorgaanbod sluit vanwege cultuur- en taalverschillen niet altijd goed aan op de vraag en daarom ben ik blij met het initiatief van Christina om te komen tot deze huiskamer.

Christina Tastekin, activiteitenbegeleider bij De Posten, is zoals gezegd de motor achter dit huiskamerconcept. Voor zover bekend is de manier waarop we zorg en beleving samen hebben gebracht specifiek voor deze cultuur, uniek in Twente. Misschien zelfs wel in Nederland , zegt Tastekin. We hebben al wel een Indische woonkamer. Vanaf 1 februari heeft de posten een eigen Syrisch-orthodoxe geestelijk verzorger in dienst om de groeiende groep binnen de Posten bij te staan.

Vrijheidsduif
De huiskamer is tot in detail aangekleed. Een huiselijke sfeer, geheel in stijl van de Syrisch-orthodoxe cultuur, die zorgt voor herkenning bij de ouderen. De kapstok is gevuld met jassen en naast de deur staan slippers die van niemand zijn, maar die de suggestie wekken van het gezinsleven dat zij van vroeger kennen.

Ook de keuken en eettafel spelen een belangrijke rol. Eten, drinken en familie vormen altijd een rode draad in het leven van de Aramese zorgvrager. Daarom eten we hier ook altijd samen. Bij Yauno binnenkomen, is dan ook echt thuiskomen voor onze klanten. De naam Yauno betekent vrijheidsduif. Het is ï¬jn om tijdens een ziektebeeld zoals dementie dat zoveel verwarring geeft, even weer helemaal vrij en thuis te zijn.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Frans Nikkels

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.