De rechter heeft bezwaren van bewoners rondom de komst van 37 kwetbare bewoners in de Broekheurnerborch afgewezen. Daarmee kan de al verleende vergunning worden gebruikt. Met ingang van volgende week maandag worden de gereedstaande appartementen fasegewijs in gebruik genomen. Voor het RIBW, de verantwoordelijke zorginstantie, heeft de relatie met omwonenden topprioriteit.
Ernst Bergboer | 1Twente
Een goede verstandhouding met de buurt is voor ons en onze bewoners minstens zo belangrijk als voor de omwonenden, stelt Sander Meijer, regiomanager Centrumgemeente Enschede van het RIBW. We gaan er alles aan doen om dat voor elkaar te krijgen. Het RIBW organiseert een inloopspreekuur voor buren. Op maandag tussen 13 en 15 uur kan iedereen die dat wil zich melden bij de receptie van LIVIO, in de hoogbouw, voor informatie of een rondleiding. Dan kunnen ze ook onze bewoners ontmoeten. We hopen dat dat het beeld dat over hen bestaat verandert. Het kan maar zo dat er een buurmeisje tussenzit, die met een rugzakje van school is gekomen en het net niet redde in de gewone wereld, bijvoorbeeld. Behalve die inloopmogelijkheid gaat de organisatie heel gericht straat voor straat uitnodigingen en flyers verspreiden voor een kennismaking. Meijer: We hopen natuurlijk dat buren daar gebruik van gaan maken. Hij hoopt tevens dat meer bewoners, nu de rechter heeft besloten, zullen aanhaken bij de omgevingsbeheergroep, die is opgericht om ervoor te zorgen dat de verhoudingen tussen de groep kwetsbare bewoners en hun buren goed zijn en blijven.
Stress
Volgens Meijer hebben de boze reacties vanuit de wijk bij een aantal beoogde RIBW-bewoners angstige reacties opgeroepen. Niet bij iedereen, maar sommigen van hen zijn erg gevoelig voor dat soort signalen. Met een aantal van hen hebben we afgesproken dat zij pas later gaan verhuizen, als de rust wat is weergekeerd. Voor andere bewoners geldt dat de lange periode van onzekerheid heeft geleid tot stress. Een week onduidelijkheid levert sommigen al enorm veel stress op, weet Meijer. Al met al is dit een uitstel van zeven maanden geworden. Dat is er lang. Voor een aantal nieuwe bewoners begon de situatie echt nijpend te worden. Voor een aantal betekende het ook onduidelijkheid over de vraag wanneer ze de woonplek waar zij nu zitten op moesten zeggen. Opzeggen zou kunnen betekenen dat ze geen plek meer zouden hebben, als de rechter de bezwaren van de buurt had gehonoreerd. Niet opzeggen zou dubbele huurlasten betekenen in het geval de rechter die bezwaren zou afwijzen. Met die bewoners hebben we de afspraak gemaakt dat we het risico samen zouden nemen. Mocht de rechter de bezwaren gehonoreerd hebben, dan konden ze terug. Maar ook dat heeft bij een aantal veel spanning gegeven. We zijn heel blij dat we verder kunnen.
Vacatures
Niet alleen de nieuwe bewoners hebben last gehad van de voortdurende onduidelijkheid. Het RIBW stond vorig jaar april al in de startblokken. We hebben mensen aangenomen die speciaal op deze locatie wilden werken, op een afdeling voor beschermd wonen. Die hebben we elders moeten plaatsen. Voor een aantal van hen heeft het te lang geduurd; die blijven op de locatie waar ze tijdelijk waren geplaatst. We hebben nieuwe vacatures moeten stellen.
Normaal gesproken wordt in vergelijkbare situaties binnen zo kort mogelijke termijn verhuisd. Nu is in een eerder stadium al afgesproken dat bewoners in de loop van een paar maanden worden geplaatst. De hele operatie zal tot april gaan duren.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita.