Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Westerbegraafplaats in Enschede bijna 100 jaar: €˜begraven heeft weer toekomst €™

446928 begraafplaats

De Westerbegraafplaats bestaat in 2021 100 jaar. Om dat op passende wijze te vieren is beheerder Monique Kiekebosch op zoek naar mooie- en bijzondere verhalen.

Erwin Waanders | Tubantia

Ze heeft de cijfers van de voorbije drie jaren er maar eens bij gepakt. Het aantal plechtigheden op de Ooster- en Westerbegraafplaats is in 2019 ten opzichte van 2018 licht gedaald: van 165 naar 142. In 2017 was dat 175. Daarbij zijn begrafenissen en asbestemmingen opgeteld. "We zien een lichte terugval in het aantal plechtigheden op onze begraafplaatsen", zegt Kiekebosch. "Het past ook in het landelijke beeld dat nu nog meer mensen kiezen voor een crematie.

Landelijk ligt de verdeling voor het aantal crematies ten opzichte van een begrafenis al op 60 procent. Enschede vormt daar, al sinds de opening van het crematorium in Usselo - dat is volgend jaar vijftig jaar geleden - een uitzondering op.

"Bij ons is de verdeling tussen de 75 en 80 procent crematies en de rest begrafenissen", aldus Kiekebosch. "Daarom is het voor ons ook zaak om een grotere diversiteit aan begraafmogelijkheden en asbestemmingen aan te bieden. Eigentijds herdenken is voor ons speerpunt naar de toekomst. Overigens zien wij de inkomsten niet heel erg dalen."

Natuurbegraven
Volgens Kiekebosch is de vraag naar natuurbegraven aan het stijgen. Op de Ooster- en Westerbegraafplaats wordt onderzocht of er plekken zijn waar natuurgraven mogelijk zijn. "Het grote voordeel daarvan is dat nabestaanden er zelf geen omkijken meer naar hebben. Er zijn echt mooie plekken, die weliswaar niet met begraven in een bos te vergelijken zijn, maar we komen een heel eind.

Ze wil met haar begraafplaatsen en alles rondom dood en begraven uit de taboesfeer. "De dood hoort bij het leven en de wijze waarop mensen met die dood en het herdenken omgaan verandert al jaren", zegt ze. Dat is ook de voornaamste reden om veel meer vraaggericht te gaan kijken naar het begraven en herdenken op de Ooster- en Westerbegraafplaats.

Onderhoudsarm"Ik denk dat het voor de hele uitvaartbranche geldt dat we mee moeten met de tijd", zegt Kiekebosch. "Je ziet al heel veel ontwikkelingen. Natuurbegraven is er daar één van, maar ook het onderhoudsarme graf. Vaak hoor je mensen zeggen dat ze het de kinderen niet aan willen doen om graven te onderhouden. Maar daar is bij ons heel veel in mogelijk. We hebben nu ook al graven met weinig onderhoud en dat onderhoud wordt door onze ploeg gedaan. Dat is handig, zeker als mensen ouder worden of verder weg wonen en niet wekelijks of maandelijks in staat zijn naar het graf te komen.

Het past allemaal in de toekomstvisie van de begraafplaatsen. Sinds 1 januari is het beheer van de begraafplaatsen terug onder de vlag van de gemeente. "We doen al heel veel om alles rondom een overlijden draaglijk te maken voor mensen die niet kiezen voor een traditionele begrafenis. Er zijn urnentuinen, urnenmuren en het is mogelijk om as te verstrooien. En we willen samen met ondernemers in de uitvaartbranche en regionale partners inspelen op de ontwikkelingen in onze branche. Onderzoeken wijzen uit dat jeugdigen die we nu vragen of ze begraven of gecremeerd willen worden, in grote mate kiezen voor begraven. Dat is wel een bijzondere kentering voor de toekomst."

Eeuwfeest
In 2021 viert de Westerbegraafplaats het 100-jarig bestaan met tal van activiteiten. Er komt een jubileumboek met persoonlijke verhalen van nabestaanden, de ontstaansgeschiedenis en eventueel familiekronieken. "We zijn op zoek naar mooie en indrukwekkende verhalen over mensen die hier begraven liggen of over graven op onze begraafplaats."

Ook komt er een nieuw gedenkmonument voor het foetusveld, de plek waar sinds vorig jaar de ongeboren kinderen kunnen worden herdacht.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.