Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Hoe Hennik en Dika leefden in het achttiende-eeuwse Enschede

446787 Lammerinkswnner

In 1775 was er geen Albert Heijn. Nogal wiedes, zou je zeggen, maar voor kinderen is dat bijzonder. In het tijdelijk lös hoes bij het Lammerinkswönner laten vrijwilligers de komende weken zien hoe we dan wel aan ons eten kwamen.

Lilian ten Donkelaar | Tubantia

Het Lammerinkswönner verandert een paar weken in een authentiek lös hoes. Hoe zijn jullie daarmee begonnen?
We doen dit al een jaar of tien, met name voor kinderen. Vroeger heette het natuureducatie, tegenwoordig duurzaamheidseducatie. We willen laten zien hoe mensen vroeger leefden, dat ze niks nodig hadden dat van ver kwam. Vroeger is heel abstract voor kinderen, dus je moet het laten zien.

Duurzaamheid is hip.
Wat dat betreft heeft de tijd ons ingehaald, duurzaamheid is heel modern en steeds belangrijker. Vroeger had je geen gas en stroom, en je kon niet even naar de Albert Heijn.

Waar halen jullie de spullen vandaan?
Dat was er eigenlijk allemaal al. Het Lammerinkswönner is een boerderijtje uit 1775, het stond vroeger in Usselo en is verplaatst naar het Ledeboerpark. Het is nog behoorlijk in oude staat.

Wat is er te zien?
Het licht gaat uit, want dat was er niet. Er waren alleen olielampen. Zorgboerderij de Viermarken levert kippen, schapen en geiten. Onze vrijwilligers zijn gekleed als Hennik en Dika uit de 18e eeuw. Er staat een groot oud weefgetouw en dat vinden kinderen altijd mooi om op te zitten, en op de oude houtkachel kunnen ze eierbotter maken. Dat is een oud Twents gerecht met eieren en spekjes en boter. Buiten mogen ze met een trekzaag hout zagen, want de kachel moet wel branden.

Wat vinden kinderen nou het meest interessant?
Ze vragen bijvoorbeeld waar kinderen vroeger naar school gingen. Of waar Hennik en Dika dan boodschappen deden. En dan leggen we uit: dat deden ze niet. Ze ruilden wat ze over hadden voor iets dat ze nodig hadden. Of ze verkochten het op de markt zodat ze de rekening van de dokter konden betalen.

Het lös hoes is geopend van 21 februari tot 1 maart. Bezoekers zijn welkom op doordeweekse middagen en op zondag (12.00 - 16.00 uur) om te komen kijken hoe we leefden in de achttiende eeuw. Scholen die zich nog willen aanmelden vissen achter het net; met zeventien bezoekende klassen zijn de ochtenden zo goed als volgeboekt.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lammerinkswönner
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.