Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Bij dit feest in Enschede krijg je verplicht een sticker over je camera: €˜Leef toch in het moment €™

446639 music 2471122 1280

Een opvallende maatregel om bezoekers af te dwingen in het moment te leven . Bij feesten van Basic Grooves in Metropool Enschede geldt vanaf dit jaar een algeheel foto- en videoverbod. De telefoons van feestgangers worden bij binnenkomst afgeplakt met een sticker. Wie weigert, komt er niet in.

Joost Dijkgraaf | Tubantia

Het is een drastische stap, maar in de technowereld niet eens een ongebruikelijke: het afplakken van telefoons tijdens het uitgaan. Bij hippe nachtclubs in Parijs, Berlijn en Amsterdam gebeurt het al langer, nu wordt de maatregel voor het eerst ingevoerd in deze regio. Waarom we dit gaan doen? Omdat het mensen dwingt in het moment te leven , legt bedenker Bas Amro van Basic Grooves uit. We willen dat onze bezoekers de muziek op zich in laten werken en niet om de drie minuten op die telefoon kijken. In onze ogen draagt dit bij aan een betere sfeer.

Tijdens de laatste (uitverkochte) editie van het technofeest in Metropool - op tweede kerstdag - werd al proefgedraaid met het nieuwe systeem. Zo n duizend feestgangers ontvingen vooraf online een waarschuwing, bij de ingang waren bordjes te zien met foto en video verboden .

Eenmaal in de zaal volgde de meest drastische maatregel: een sticker over de cameralens van de telefoon, zowel aan de voor- als achterkant. We vragen het heel vriendelijk, maar zonder sticker kom je er echt niet in , vertelt organisator Amro. Volgens het brein achter Basic Grooves leverde dat deze kersteditie amper negatieve reacties op.

Betere totaalsfeer
Telefoons worden afgeplakt met een stickertje, zowel aan de voor- als achterkant
Telefoons worden afgeplakt met een stickertje, zowel aan de voor- als achterkant © Carlo ter Ellen DTCT
Metropool-directeur Johan de Jong noemt het interessante ontwikkeling en op zich een mooie maatregel . Hij zegt geen problemen te hebben met het verbod, waar het technofeest zelf mee kwam. Metropool gaat telefoons of telefoongebruik niet verbieden, maar als artiesten of de bespelers van de zaal daar om vragen, willen wij best meewerken. Hij noemt het veelvoudige telefoongebruik onder concertbezoekers ook doorgeslagen en denkt dat het bij kan dragen aan de totaalsfeer .

Aan de andere kant: waarom die betutteling? Waarom niet gewoon de verantwoordelijk bij de bezoeker laten? Amro legt uit: Met name techno is een muziekstijl die je wilt beleven om uit de realiteit te ontsnappen. Om in het weekend even alles te vergeten en los te gaan op de muziek. Dan wil je lekker kunnen dansen naast de dj-boot, zonder bang te zijn om gefilmd te worden. We merken toch dat bezoekers meer ingetogen zijn als er om hen heen gefilmd wordt. Door deze maatregel krijg je een vrijere sfeer. Dat merkten we tweede kerstdag al.

Wie tijdens het technofeestje toch de sticker van z n telefoon trekt en gaat filmen, kan er in theorie worden uitgezet. De Basic Grooves-organisator verwacht dat het niet zo n vaart zal lopen. Het begrip is groot. En we verbieden niet het complete telefoongebruik, alleen de foto s en video s.

Smartphone-vrije concerten
In andere branches als bijvoorbeeld sauna s, zwembaden of musea geldt al langer een foto- en videoverbod. Ook de muziekwereld lijkt langzaam die kant op te schuiven. Zo bleek vorig jaar uit onderzoek van Eventbrite dat 64 procent van de concertgangers openstaat voor maatregelen om smartphonegebruik te beperken. De helft ziet anderen om zich heen liever minder foto's of video's maken. Een rockster als Jack White toert al twee jaar met smartphone-vrije concerten .

Met het verbod snijden artiesten en het Enschedese technofeest zichzelf wel in de vingers. Zelf opnames maken is namelijk nu óók passé, waardoor fraaie promo-plaatjes ontbreken. Bovendien valt een belangrijke vorm van gratis reclame weg: de beelden die bezoekers zelf delen op sociale media. Het is een lastige keuze geweest , vertelt Amro. De gratis marketing missen we nu. Maar we hebben gekozen voor de beste ervaring van de bezoeker, niet voor de beste marketing.

Dat de maatregel vooral wordt ingevoerd om gebruikers van drugs- en andere verdovende middelen te beschermen, noemt Amro een broodje aap-verhaal. Ons gaat het echt vooral om de sfeer. Ik zou het rockfestivals en concerten ook aanraden, daar zie je echt iedereen filmen tijdens het hoogtepunt van de show. Als je er goed over nadenkt is dat best vreemd toch? Leef toch eens in het moment.

Rigoureuze stap, maar het mag
Een rigoureuze stap, die juridisch wél standhoudt. Zo noemt advocate Mirjam Elferink uit Enschede de Basic Grooves-maatregel om telefoons van bezoekers af te plakken met een sticker. Elferink is gespecialiseerd in intellectueel eigendomsrecht en privacy en krijgt vaker te maken met evenementenorganisaties. Het gaat vrij ver om niet alleen een fotoverbod op te leggen, maar ook daadwerkelijk de camera s af te plakken. Toch is het misschien zo dat handhaving anders niet werkt.

Een evenementenorganisatie is baas in eigen huis, vertelt de advocate van Elferink & Kortier Advocaten. Ze kunnen zich beroepen op het huisrecht, zolang ze die regels maar duidelijk vooraf communiceren. Wie het er niet mee eens is, kan besluiten niet naar binnen te treden. Juridisch gezien zie ik geen belemmering.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Pixabay.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.