Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Fluidensity uit Enschede stunt op techbeurs CES in Las Vegas

446623 fluidensity

Bij de vijftig start-ups in de techsector, die deze week met prins Constantijn en staatssecretaris Mona Keijzer meegaan naar CES in Las Vegas, zijn er zes afkomstig uit Twente. Daarbij ook het internetplatform Fluidensity, dat zich richt op onlinekunsthandel.

Gerben Kuitert | Tubantia

Fluidensity gaat voor een stunt zorgen op CES, de grootste technologiebeurs ter wereld. Investeerders uit de hele wereld speuren daar naar potentiële kaskrakers en start-ups zijn er vooral op zoek naar internationale klanten. Schilder Peter Riezebos, ooit studerend aan de UT en wonend in Harderwijk, gaat op de beursvloer een schilderij maken, dat via het digitale platform van Fluidensity wordt verkocht aan tientallen belangstellenden.

Een internetplatform dat het mogelijk maakt om mede-eigenaar te worden van een kunstwerk en bij verkoop de tussenhandel - galeries en veilinghuizen - uitschakelt, zodat de beeldend kunstenaar bij elke volgende verkooptransactie ook meeprofiteert. Dat is, kort gezegd, het idee van Fluidensity, één van de zes Twentse start-ups op de CES.

Doeken Riezebos kosten 100.000 en meer
Riezebos is één van de weinige levende Nederlandse kunstenaars die kunstwerken maakt waarvoor meer dan 100.000 euro wordt betaald. Zijn werk wordt vooral in China en de Verenigde Staten verkocht. Kopers van het doek dat-ie op de beursvloer schildert, ontvangen een (mede)eigendomscertificaat dat verhandelbaar is. Bij elke volgende verkooptransactie delen Fluidensity en de kunstenaar elk voor 5 tot 10 procent mee in de behaalde winst.

Nu verdient een kunstenaar één keer aan een door hem of haar gemaakt werk, daarna gaat bij elke volgende transactie 40 tot 60 procent van de opbrengst naar de galeriehouder of het veilinghuis. Bij verkoop via ons digitale platform wordt de tussenhandel uitgeschakeld , aldus Peter Langela (57) uit Losser, één van de zes aandeelhouders van Fluidensity.

Alleen werk levende kunstenaars
Er is wel een voorbehoud: op Fluidensity worden alleen kunstwerken verkocht van nog levende kunstenaars, want zij garanderen dat het door hen zelf is gemaakt. En wie via het platform van Fluidensity investeert in een kunstwerk kan het niet thuis aan de muur hangen. Er zijn immers meerdere eigenaren. Je kunt alleen de enige eigenaar worden door alle certificaten van andere eigenaren op te kopen , legt Langela uit. Maar de Stichting Fluidensity blijft ook dan verantwoordelijk voor het beheer en kan bijvoorbeeld besluiten om een schilderij in bruikleen te geven aan een houder van veel certificaten. Je investeert dus in beheer en niet in het werk zelf.

TOP-lening voor maken galerij
Fluidensity heeft van de Universiteit Twente een TOP-lening (40.000 euro) gekregen voor de ontwikkeling van een virtuele galerij, als aanvulling op het bestaande systeem. "Met deze virtuele galerij kunnen eigenaren hun kunstwerken op afstand tot in detail exposeren op smartphones, tv's, VR-brillen of op enorme videowalls", vertelt Langela.

Software ook verkopen
Het gaat Fluidensity niet alleen om het in de markt zetten van het eigen platform, maar ook om de verkoop van de door hem ontwikkelde software. Langela: Je kunt onze software ook gebruiken om bijvoorbeeld klassieke auto s of business-jets te verkopen. Zakenvliegtuigen hebben sowieso vaak meer dan één eigenaar. We hebben onze software ook verkocht aan StartMark, een Duitse start-up, en die heeft al goedkeuring voor gebruik gekregen van de Duitse tegenhanger van de Autoriteit Financiële Markten. Dat is één van onze doelstellingen voor de korte termijn: goedkeuring krijgen van de AFM.


De andere Enschedese start-ups op de CES
DEN SmartHome, Enschede. DEN SmartHome is een chip die aan een mechanisch slot kan worden toegevoegd. Met een app kan de deur dan op afstand worden geopend. Marijn van der Wal, eigenaar van slotenfabrikant Ankerslot in Enschede, opende al een kantoor in New York en gaat op de CES op zoek naar 1,5 miljoen investeringskapitaal.

LoCoMoGo, Enschede. Oud UT-student Kibet Kipkemoi ontwikkelde een speelgoedtrein voor 4- tot 12-jarigen waarmee kinderen de logica van het programmeren wordt bijgebracht.

Athom, Enschede. Introduceerde in 2016 Homey, een apparaat dat andere apparaten in huis draadloos met elkaar verbindt. Televisie, verwarming en muziekinstallatie zijn dan op afstand met de smartphone of via de stem te bedienen.

Xsens, Enschede. Ontwerpt bewegingssensoren die onder meer worden gebruikt voor het maken van animaties in de filmindustrie. Het bedrijf is reeds in Amerikaanse handen. Branchegenoot Mcube nam Xsens in 2017 over.


© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Fluidensity.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.