Gerben Kuitert | Tubantia
,,We willen weten wie zit zijn en ze een rekening sturen van circa 1000 euro , zegt bestuurslid accommodatiezaken Peter Friskus van de voetbalvereniging. Aangifte doen bij de politie heeft geen zin. Die doet er toch niets mee, is onze ervaring. Op het met een bewakingscamera gemaakt filmpje zijn drie jongens te zien, die op oudjaarsdag rond twee uur in de middag met vuurwerk in de weer zijn op de tribune van het complex aan de Kotkampweg. De uiteindelijke schade van twee gesprongen ruiten ligt volgens Friskus rond de 1000 euro. Bovendien zijn er door het vuurwerk schroeiplekken ontstaan de op kunstgrasveld.
Politie liet aangifte half jaar liggenDe drie jongeren behoorden volgens Friskus tot een groep van zes. ,,Ons terrein was afgesloten op dat moment. Ze moeten dus over het hek zijn geklommen om daar te komen. Het gaat om jongens van naar schatting 13 tot 16 jaar, die moedwillig vernielen. Sparta Enschede had al vaker van doen met vandalisme. In oktober 2017 deed de club ook al aangifte bij de politie van brandstichting op de tribune. Daarbij raakten enkele kunststof stoeltjes vernield. Friskus: Al met al ben ruim twee uur bezig geweest met het doen van aangifte. We hadden de camerabeelden met de naam en het adres van één van de daders er bij geleverd. De politie heeft het aan half jaar laten liggen. Vervolgens kregen we een briefje met de mededeling, dat ze bij die verdachte thuis aan de deur waren geweest en dat die ontkende. Daarmee was de zaak voor de politie afgedaan.
De moeite om aangifte te doen, neemt Sparta daarom niet meer. Friskus: Ik wil de namen van die jongens achterhalen en dan gaan we zelf achter ons geld aan. Ik vind namelijk niet dat wij als club dit hoeven te betalen. Friskus zegt niet te weten of het openbaar maken van beelden van minderjarigen wel mag. ,,Ik realiseer me dat we misschien in overtreding zijn, maar dat is dan maar zo.
WaarschuwingBij een andere vernieling eveneens een brandstichting op de tribune dreigde Sparta de beelden openbaar te maken als de dader zich niet zou melden. Binnen anderhalf uur meldde zich toen een vader wiens zoontje dat had gedaan , zegt Friscus. ,,De schade was toen zeer gering en dus hebben we het bij een waarschuwing gelaten, maar dat doen we dus dit keer niet.
In principe niet strafbaarRecent schreef deze krant over een actie van de Almelose tankstationhouder Rob Leus, die beelden van een benzinedief op internet zette. Over die actie zei een woordvoerder van het openbaar ministerie desgevraagd: Het openbaren van de beelden is in principe niet strafbaar. Afhankelijk van de situatie kan het wel smaad of belediging opleveren. Of een onrechtmatige daad. En: Het OM begrijpt dat ondernemers en burgers ter preventie beveiligingscamera s gebruiken. De beelden kunnen gebruikt worden bij het aanhouden van de daders. Maar, zo zei het OM ook: ,,De politie is bij wet aangewezen daders op te sporen. Friskus moet om die laatste toevoeging glimlachen: Daar komt in de praktijk dus niets van terecht.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Sparta Enschede