Lilian ten Donkelaar | Tubantia
Het Volkspark is bijna 150 jaar oud en volgroeid. Dat betekent voor een park dat het aan het einde van zijn leven is, zegt Arthur Burghouts, voorzitter van de Commissie van Beheer over het Volkspark. Er staan heel oude bomen die ook 150 jaar oud zijn. Daar moet je wat mee. En dat is onze uitdaging voor de komende jaren. We moeten een plan maken om het Volkspark weer toekomstbestendig te krijgen. Dat vergt een grote investering, maar er is geen geld.
Kermis levert minder op
De belangrijkste oorzaak van het geldgebrek ligt in de teruglopende opbrengsten van de kermis. Het is het hoofdinkomen van het Volkspark, maar zowel de voorjaars- als de najaarskermis brengt steeds minder geld in het laatje. Dat is een landelijk probleem. Mensen betalen tegenwoordig liever entree voor een pretpark waar ze de hele dag overal in kunnen dan kaartjes voor kermisattracties , zegt Burghouts. Minder klanten voor kermisexploitanten betekent ook dat die minder kosten willen maken voor hun standplaats. De kermis blijft net zo groot, maar ze betalen minder. We verpachten elk jaar de kermissen en de opbrengsten nemen jaar op jaar af. Het stabiliseert inmiddels een beetje, maar de hoge opbrengsten van jaren geleden worden bij lange na niet meer gehaald.
Rigoureus ingrijpen
Het onderhoud van een park is altijd kostbaar, maar de komende jaren is nog een groter bedrag nodig. We staan voor een spannende periode , zegt Burghouts. Het park is van 1872, dan red je het niet meer met alleen snoeien, dan moet je ingrijpen om te zorgen dat het weer honderd jaar meekan. De commissie werkt nu aan een plan: hoe verder met het park? Je zou bijvoorbeeld kunnen zeggen: we brengen alles heel rigoureus terug naar de situatie van 1872. Vooral de oostkant , van ongeveer de Jaargetijden richting het centrum, is heel waardevol. Dit deel van het park is van de hand van tuinontwerper Dirk Wattez. Dat is het oude gedeelte. We zouden het oorspronkelijke ontwerp van Wattez kunnen herstellen. De andere kant is iets minder romantisch.
Vier grote evenementen
Om de inkomsten op peil te brengen wordt in elk geval ingezet op vier grote evenementen per jaar: twee kermissen, het wintercircus en een nieuw festival dat komende zomer op de agenda staat. Andere evenementen blijven uiteraard welkom, maar niet alles genereert inkomsten. Kunst in het Volkspark bijvoorbeeld is een heel mooi evenement, dat juichen wij toe. Maar die vragen zelf ook geen entree, dus dat vragen wij ook niet.
De beheercommissie zoekt naar andere fondsen en staat open voor andere goede ideeën. Komend voorjaar moet er een concreet plan op tafel liggen voor de toekomst van het Volkspark.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, archieffoto: Lars Smook