De Universiteit Twente gaat het aantal postacademische bijscholingsopleidingen fors uitbreiden, nog meer opleidingen aanbieden via de Vrije Universiteit Amsterdam en uitbreiden richting Kennispark door daar vastgoed aan te kopen.
Gerben Kuitert | Tubantia
In verband met deze ambitieuze plannen gaat de universiteit de komende jaren 450 wetenschappelijk stafmedewerkers werven. Dat zegt bestuursvoorzitter Victor van der Chijs van de Universiteit Twente in een toelichting op de door de universiteitsraad vastgestelde strategie voor de komende tien jaren. Het verwerven en ontwikkelen van vastgoed op Kennispark wordt gedaan in samenwerking met de gemeente Enschede en investeringmaatschappij Kadans Science Partner.
'Niet fors bouwen
In het strategiedocument Shaping 2030 wordt gesteld, dat er steeds meer vraag is om werknemers bij te scholen die universiteit al enige tijd hebben verlaten. De UT biedt nu vijf van deze postacademische opleidingen voor academici aan en dat aantal gaat volgens Van der Chijs naar minimaal twintig. Een deel van die opleidingen zal digitaal worden aangeboden. Colleges voor deze doelgroep zullen veelal in de avonduren en weekeinden worden gegeven, maar in een aantal gevallen zullen de senior-studenten ook naast de reguliere UT-studenten plaats nemen in de collegebanken.
Om dit te kunnen doen hoeven we niet perse fors te gaan bouwen , zegt Van der Chijs. De UT zal wel meer vastgoed nodig hebben, maar kijkt daarbij in de eerste plaats naar het Kennispark, het gebied bij de Grolsch Veste.
Signaal
Van der Chijs: We willen niet het hele landgoed Drienerlo volbouwen. Door fysiek op Kennispark aanwezig te zijn, geven we ook een signaal dat we nog nadrukkelijker willen samenwerken met bedrijven. Want in onze toekomstvisie staat ook, dat wij nog meer dan voorheen problemen willen helpen oplossen, die het bedrijfsleven én de samenleving signaleren. Dat gaan we doen met teams samengesteld uit wetenschappers van verschillende disciplines. En in sommige gevallen kunnen R&D-mensen van bedrijven, of maatschappelijk organisaties, waar de zoekvraag vandaan komt, daar bij aansluiten. We hebben het plan een laboratorium en werkplaats in te richten waar onderzoekers van ons samen aan de slag kunnen met onderzoekers uit de bedrijven en maatschappelijke organisaties.
In het strategiedocument staat ook, dat de UT de samenwerking met de Vrije Universiteit in Amsterdam verder gaat uitbouwen. De UT biedt sinds dit jaar de opleiding werktuigbouwkunde aan via de VU. De eerste zestig studenten volgen driekwart van de opleiding in Amsterdam en het resterende kwart in Enschede. Van der Chijs: Dat gaat dus om studenten uit de Randstad die anders nóóit naar Twente waren gekomen. Nu brengen ze hier op de campus een kwart van hun tijd door en maken ze kennis met het Twentse bedrijfsleven. We gaan het aanbod bachelor en master opleidingen van de UT op de VU uitbreiden. Van der Chijs zegt er rekening mee te houden dat het aantal studenten de komende drie jaren groeit van 12.000 naar 14.500. Maar groei is geen doel op zich voor ons.
Tot slot legt de UT zichzelf op dat het over tien jaar een energie en uitstoot neutrale universiteit wil zijn. De vergroening zal veel vragen van de medewerkers en studenten, beseft Van der Chijs. We willen daar best ver in gaan. Willen bijvoorbeeld ook uitstoot zien te compenseren die onze medewerkers veroorzaken als ze vliegen. We denken er nog over na hoe dat allemaal moet.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Carlo ter Ellen DTCT