Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Milieubeweging: €˜Na Enschede mag justitie de bandenindustrie op matje roepen €™

444976 download 1

Milieu-organisaties gaan ervan uit dat het Openbaar Ministerie na de gebruikers van kunstgras met rubberkorrels de producenten en verwerkers van autobanden aanpakt. Dat zegt voorzitter Robbert van Duin van Recycling Netwerk, een krachtenbundeling van die organisaties.

Frank Timmers | Tubantia

Donderdag doet de rechtbank Rotterdam uitspraak in de strafzaak tegen het sportbedrijf Sportaal van de gemeente Enschede vanwege vervuiling van het milieu door de kunstgrasvelden bij voetbalvereniging Vogido. Volgens de officier van justitie was de zaak het startschot van meer zaken.

De strafzaak komt voort uit een aangifte in 2017 van Recycling Netwerk. Die is in eerste instantie gericht tegen de keten van producenten en verwerkers van autobanden die onvoldoende verantwoordelijkheid hebben genomen voor het afval en met de verspreiding van rubberkorrels op sportvelden hebben bijgedragen aan een milieudelict.

Aangifte
In tweede instantie beoogt de aangifte de aanpak van de organisaties en bedrijven die de sportvelden in eigendom hebben of beheren. Van Duin heeft er begrip voor dat het OM de volgorde omkeert. Het milieudelict is volgens hem immers simpel te onderbouwen als ter plekke rubber naast het veld en verhoogde waarden zink in de grond worden gevonden.

Van Duin zegt dat Recycling Netwerk druk op het OM uitoefent om ook de bedrijven op het matje te roepen. Wat hem betreft komen brancheorganisaties als RectBEM en VACO daarvoor als eerste in aanmerking. Zij zijn er volgens hem voor verantwoordelijk dat door een intensieve lobby in de jaren 90 nu al twintig jaar de meest foute vorm van recycling plaatsheeft.

Het Openbaar Ministerie zei voor vervolgzaken meer tijd nodig te hebben. Van Duin stelt dat de keten van producenten, importeurs en verwerkers een milieudelict hebben gepleegd omdat ze de voor hen verplichte zorg voor afvalbeheer en materiaalgebruik hebben verzaakt. Het onderzoek naar de manier waarop de branche via een intensieve lobby zichzelf meer speelruimte verschafte is volgens hem lastiger strafrechtelijk te vertalen.

Bandenindustrie
Recycling Netwerk zegt dat de lobby ertoe heeft geleid dat de bandenindustrie onder de plicht uit kwam om 30 procent van de afgedankte banden milieuverantwoord te recyclen. Het probleem werd niet opgelost. Je ziet het vaker: als het geld kost willen branches onder hun producentverantwoordelijkheid uit komen. Daarvoor in de plaats is nu een systeem gekomen dat hen geld oplevert en het milieu nog meer vervuilt , aldus Van Duin.

Deze houding heeft ertoe geleid dat er volgens Van Duin nog altijd geen verantwoord alternatief voor oude autobanden is gevonden. Hij denkt dat die wel al zou zijn gevonden als de sector zijn verantwoordelijkheid wel had genomen.

Recycling Netwerk heeft ook bandenproducent Vredestein in de aangifte genoemd, maar vindt niet dat die voorop hoeft te staan in de vervolgzaken. Ik denk niet dat Vredestein de grote drijvende kracht achter die lobby was , zegt hij.

Vooruitlopen op de consequenties van de zaak tegen Sportaal wil het OM niet. We zijn benieuwd naar de visie van de rechtbank. Uiteraard is het een uitspraak in eerste aanleg. Er staan daarna nog beroepsmogelijkheden open. We zullen het vonnis eerst bestuderen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.