Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Vervuilende auto vanaf 2025 geweerd uit Enschede

444743 541629

Enschede is een van de vele steden in ons land die overweegt een milieuzone in te stellen. Daarmee neemt het een voorbeeld aan veel Duitse steden, waar je met een oudere diesel- of benzine auto al jaren niet meer welkom bent in het centrum.

Erwin Waanders | Tubantia
Enschede is van plan om vervuilende voertuigen in het stadscentrum uiterlijk in 2025 te weren. Het past in de discussie rondom de uitstoot van stikstof en andere schadelijke stoffen. Fijnstof is er daar ook een van en dat is precies waarom Enschede al eerder de jacht opende op brommer- en scooterrijders.

In het coalitieakkoord is het woord milieuzone overigens niet opgenomen en dat past bij de uitspraak van een woordvoerder van de gemeente dat de plannen voor het instellen van een milieuzone nog niet zo concreet zijn dat invoering in 2020 aan de orde is.

Vanaf januari gaan we aan de slag met verschillende scenario s voor Zero Emissie Stadslogistiek (ZES). Daarbij wordt, in opdracht van de raad, voor de zomernota in 2020 een aantal verschillende scenario s voorgelegd , zegt een woordvoerder. De ambitie van de raad is om uiterlijk in 2025 over te gaan naar Zero Emissie Stadslogistiek.

Stappen en trappenOp dit moment wordt in Enschede geen actief beleid gemaakt op het weren van oude dieselauto s in de stad. We zijn volgend aan het landelijk, uniforme beleid. Volgende maand gaat de Mobiliteitsvisie 2020-2030 naar de gemeenteraad ter goedkeuring. Die visie gaat over de bereikbaarheid van de stad.

Om de binnenstad bereikbaar te houden, kan het zijn dat besloten wordt tot maatregelen om het binnensingelgebied niet langer per auto doorsteekbaar te maken. Hier wordt in eerste instantie gedacht aan maatregelen om de verkeerscirculatie te veranderen, waarmee doorgaand autoverkeer geweerd wordt. Op het stadserf willen we stappen en trappen . In het binnensingelgebied willen we ruimte maken voor het bestemmingsverkeer door het doorgaande verkeer meer via de singels af te wikkelen , aldus de woordvoerder.

Oude dieselsEnschede loopt niet voorop bij het beleid om auto s te weren door het instellen van een zogenaamde milieuzone. Zo heeft de helft van de 20 grootste steden inmiddels een milieuzone. Vooral oude vrachtwagens worden geweerd, bijna alle gemeenten zijn van plan de toegang tot de milieuzones de komende jaren te verscherpen.

Amsterdam heeft al aangekondigd dat dieselauto s van 15 jaar en ouder vanaf november 2020 niet meer welkom zijn binnen de ring. Rotterdam is in de rij gemeenten met een milieuzone een buitenbeentje; die gemeente schaft de milieuzone af omdat het milieueffect ervan tegenviel. Gemeentebesturen lijken alleen maar bezig met milieuzones, voetgangersgebieden en fietssnelwegen. Het doel van het gemeentebeleid is om de luchtkwaliteit en het leefmilieu te verbeteren.

Om binnensteden en stadscentra autoluwer te maken, worden in bijna alle steden parkeerplaatsen opgedoekt ten faveure van voetgangersgebieden en fietspaden. Ook Enschede hanteert een actief beleid om het gebruik van de fiets te promoten, mede ingegeven door de ambitie om de titel Fietsstad 20230 te worden.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lenneke Lingmont
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.