Voor spoorgekken was het zondag een bijzondere dag. De DDM-1, de oudste dubbeldekkertrein die Nederland kent, reed voor de allerlaatste keer. De dubbeldekker pendelde ook jarenlang tussen Enschede en Apeldoorn.
Rutger Borgerink | Tubantia
De allereerste DDM (Dubbel Deks Materiaal), met dus een boven en benedenverdieping om te zitten, reed sinds 1985. NS haalde de dubbeldekkers in 2010 van het spoor, maar de treinen keerden later terug als reservemateriaal. Zo werd de DDM de afgelopen jaren ook vaak ingezet op het traject Enschede-Apeldoorn, met name in de avonduren.
Geen airco
De trein had geen airco en dat zorgde afgelopen zomer, tijdens de bloedhete dagen, voor problemen. In allerijl werden de oude dubbeldekkertreinen toen vervangen door treinen die wél airconditioning hadden. Het bijzondere aan de DDM is dat dit de enige dubbeldekker is die nog een locomotief heeft , zegt machinist Donny Hofman, die zondag het laatste ritje maakte met de dubbeldekker. De locomotief is een krachtpatser en maakt veel herrie. Heerlijk vind ik dat.
Bijzonder was verder dat de oude type dubbeldekker slechts door een beperkt aantal machinisten mocht worden gereden. Naast het traject Enschede-Apeldoorn, werd de DDM ook ingezet op het traject Zwolle-Utrecht. De NS had nog zestien treinstellen van dit type, die soms los en soms gekoppeld werden ingezet.
Definitief van het spoor
Na ruim 34 jaar trouwe dienst verdwijnt de oudste dubbeldekstrein van Nederland nu dus definitief van de rails. De DDM wordt vervangen door nieuwe generaties dubbeldekkers en door moderne sprinters. Het laatste ritje van de oudste dubbeldekker zondag, viel samen met de introductie van de nieuwe dienstregeling.
Grote wijzigingen in deze regio zijn er nauwelijks. Wel gaan er meer treinen rijden tussen Hengelo en Bielefeld, en komt er een nieuwe buslijn tussen Denekamp en Almelo.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Rob Dammers/Flickr