Zoals het er nu voorstaat, kunnen mensen met een VGZ-zorgverzekering komend jaar niet terecht in Roessingh, Centrum voor Revalidatie. Hoe is het toch mogelijk dat het centrum patiënten weert?
Michel Hasselerharm | Tubantia
Hè? Patiënten weigeren? Ook Roessingh heeft toch een zorgplicht?Ja en nee. Is een patiënt al onder behandeling, dan ligt de zorgplicht bij de instelling. In dit geval Roessingh. Maar zo lang er geen behandelaar is, ligt die plicht bij de zorgverzekeraar. Die moet zorgen dat er plek wordt gevonden in een ziekenhuis, revalidatiecentrum of bij een psycholoog. Daarom sluiten verzekeraars jaarlijks met meerdere instellingen contracten. Met bijna altijd een budgetplafond, het maximum dat de instelling kan declareren bij de verzekeraar.
Een plafond? Waarom?
Wie zorg nodig heeft, moet dat toch kunnen krijgen? Doel is de zorg betaalbaar te houden. Het plafond dwingt instellingen efficiënt te werken. Maar zo houden zorgverzekeraars miljoenen in eigen zak. Door laag in te kopen, wordt het plafond snel overschreden. Instellingen weigeren liever geen patiënten, verlenen toch zorg en hopen kosten toch vergoed te krijgen. Dat lukt niet altijd. Verzekeraars zeggen de miljoenen te gebruiken om de zorgpremie te drukken. Roessinghbestuurder Marc van Gestel noemt het diefstal.
Roessingh wil niemand weigeren, maar doet het nu toch. Waarom? Omdat het budgetplafond Roessingh elk jaar geld kost. Dit jaar negen ton. Dat trekt de instelling volgens Van Gestel niet. Omdat VGZ het plafond niet verhoogt, wil Roessingh geen contract met VGZ afsluiten voor 2020.
En wie zijn daar de dupe van?
Precies, de patiënten. En hun familie en vrienden. Want waar voor behandelklinieken en ziekenhuizen meestal in de buurt een alternatief is, geldt dat voor revalidatiecentra minder. Als de VGZ-cliënten niet naar Enschede kunnen, moeten ze naar Arnhem, Zwolle of Utrecht.
Spelen rond andere zorgverzekeraars dezelfde problemen? Minder. Zo voerde ziekenhuis ZGT in oktober al een patiëntenstop in voor cliënten van Zilveren Kruis. Die kunnen pas vanaf januari weer terecht in Hengelo of Almelo. Vooral VGZ lijkt er een tactiek van te maken voor een zo laag mogelijk bedrag in te kopen.
Wat kan ik als verzekerde doen om nergens geweigerd te worden?
Door een restitutiepolis af te sluiten. Die garandeert een vrije keuze van behandelaar. Of door, voor 1 januari, over te stappen naar een andere verzekeraar. Eentje met ruimere afspraken met klinieken in de buurt. Verzekeraars zijn sinds dit jaar verplicht op hun site te melden met welke instellingen een budgetplafond is afgesproken. Ook VGZ heeft zo'n lijst.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, archieffoto: Annina Romita