Teun Staal | Tubantia
De beantwoording van schriftelijke vragen van raadsleden door het college van burgemeester en wethouders grenst af en toe aan minachting . De groeiende irritatie daarover heeft Margriet Visser van Enschede Anders gemaild naar burgemeester Onno van Veldhuizen in zijn hoedanigheid van voorzitter van de raad en het college. Dit moet eens afgelopen zijn , mailt Visser.
Het raadslid wil de volgens haar slechte beantwoording binnenkort aan de orde stellen in het presidium, het informele overleg van de gezamenlijke fractievoorzitters in de gemeenteraad.
Visser voert twee voorbeelden van onderwerpen aan waarbij het raadslid zelf in de pen klom, maar de beantwoording door het college volstrekt onder de maat bleef. Zo stelde Visser voor het zomerreces vragen over de vermeende schending van de privacy rond bijstandsgegevens en informeerde ze recenter naar de ontwikkelingen rond de plaatsing van een windmolen aan de Windmolenweg.
Verschuilen
Bij de antwoorden over de privacy en de bijstand gaat het college volgens Visser niet in op de gevraagde aanleiding en signalen over de veronderstelde privacyschending, maar verschuilt de gemeente zich steeds achter een lopend onderzoek. Daardoor kan het college geen uitspraken doen. Rond de kwestie van de windmolen vraagt het raadslid hoe het draagvlak wordt bepaald, maar volgt een verwijzing naar gesprekken die nog gaande zijn.
Ik stoor me hier al geruime tijd aan en ben er nu wel klaar mee , zegt Visser over de ontoereikende college-antwoorden. Je vraagt je dan af: lezen ze in het stadhuis wel goed of komen de vragen en antwoorden toevallig slecht uit? Lezen kunnen ze echt wel, dus is het waarschijnlijk het laatste.
De kritiek op het uitblijven van, of de nietszeggende, antwoorden door het college raakt de irritatie en onvrede waarmee Visser al langer rondloopt. We doen in Enschede met raad en college in het algemeen veel te weinig aan verantwoording , meent Visser. Natuurlijk kan een raadslid altijd schriftelijke vragen stellen en is het daarnaast mogelijke een interpellatie (verantwoordingsdebat, red.) aan te vragen. Maar zo n interpellatie wordt in veel gevallen kort en formeel afgedaan. Dat is niet goed en heeft weinig met verantwoording te maken.
Te mager
Afgezien van de vermeende minachting bij schriftelijke vragen noemt Visser de behandeling van de behandeling van de jaarrekening als voorbeeld van hoe het in de controleverantwoording tussen raad en college niet moet. Daar zat toen vanuit het college welgeteld één wethouder bij. Dat is te mager , zegt Visser over de aanwezigheid van alleen Eelco Eerenberg. Ieder collegelid zou daar vanuit zijn eigen portefeuille en verantwoordelijkheid bij moeten zitten om ondervraagd te kunnen worden door de raad.
Het is niet bekend wanneer raadspresidium zich buigt over de klachten van Visser.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman