Wilco Louwes | Tubantia
Volgens de UT wordt de voertaal vastgesteld vanwege het groeiende aantal internationale studenten en collega s. We verwachten hiermee dat dit zal bijdragen aan een goede samenwerking in een internationale werk- en studieomgeving.
Alles wordt vertaaldEen op de drie nieuwe studenten op de Universiteit Twente komt niet uit Nederland (DUO, 2018). Alleen Maastricht (bijna 60 procent) scoorde het vorige studiejaar hoger en daarmee mag de UT zich met recht een internationale universiteit noemen. Iedereen zou zich op de campus thuis moeten kunnen voelen en dat gaat volgens het bestuur makkelijker als er in één taal wordt gesproken.
Alle formele organen van de UT, van het College van Bestuur tot aan de faculteitsbesturen en commissies, leveren hun verslagen en besluiten aan in het Engels. Stukken die bij overheden worden aangeleverd, komen uiteraard in het Nederlands beschikbaar. Een paar opleidingen, zoals Technische Geneeskunde en Technische Natuurkunde, blijven onderwijs in het Nederlands verzorgen.
Nederlands praten verboden?Zelfs sollicitatiegesprekken worden vanaf 1 januari niet meer in het Nederlands gevoerd. Alleen bij ondersteunend personeel of vacatures die louter op Nederlandstaligen zijn gericht kan worden afgeweken. In feite wordt van iedere UT er verwacht dat hij of zij in het Engels kan communiceren. Voor werknemers die de taal onvoldoende beheersen wordt een ontwikkelingsplan gemaakt.
Het liefst ziet de UT ook dat andere aan de universiteit gerelateerde activiteiten en voorzieningen Engels als voertaal invoeren, zoals de Student Union, studieverenigingen, supermarkt COOP en de huisarts. Dit kunnen we stimuleren en faciliteren, bijvoorbeeld met een vertaalservice, maar niet forceren , staat in de gedragscode voertalen die speciaal hiervoor is opgesteld.
Ook kan de universiteit studenten en werknemers natuurlijk niet verbieden om in hun moedertaal te praten. De stelregel wordt wel dat er - ook bij informele gesprekken - in het Engels wordt gecommuniceerd zodra er minstens één niet-Nederlandstalige persoon bij aanwezig is.
Rechtszaak over verengelsing onderwijsOpvallend is dat Beter Onderwijs Nederland (BON) in 2018 nog een
rechtszaak aanspande tegen de Universiteit Twente en die van Maastricht. De vereniging is tegen de verengelsing van het (hoger) onderwijs in Nederland. De UT won de zaak, maar kreeg later wel een
standje van de Inspectie van het Onderwijs.
Volgens de onderwijsinspectie voldeed de gedragscode voor voertalen van de UT niet aan alle eisen, waaronder een goede onderbouwing voor het gewenste taalgebruik op de campus. Met de nieuwe gedragscode en voertaal geeft de universiteit daaraan gehoor.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Ivo Kruger