Michel Hasselerharm | Tubantia
Revalidatiecentrum Roessingh en zorgverzekeraar VGZ kunnen het niet eens worden over het jaarlijks vast te stellen budget waarvoor VGZ zorg inkoopt bij Roessingh. Als de zorgverzekeraar niet snel met een beter bod komt, wordt er voor 2020 geen nieuw contract gesloten en kunnen VGZ-cliënten niet terecht in het Enschedese revalidatiecentrum.
Budgetafspraken
In 2018 kregen 830 VGZ-cliënten zorg van Roessingh. Dit jaar zijn er dat zo n 900. Ongeveer honderd daarvan vallen buiten de budgetafspraken, omdat ze bijvoorbeeld een restitutiepolis hebben met een vrije keuze van zorgverlener. Bestuurder Marc van Gestel van Roessingh verwacht niet dat er nog een akkoord komt. Het gaat me aan het hart als we mensen onze zorg moeten ontzeggen. Maar het houdt gewoon een keer op.
Tevredenheid
Zorgverzekeraar en revalidatiecentrum zijn het op twee punten volstrekt oneens met elkaar. Zo heeft VGZ al aangegeven klinische pijnrevalidatie niet meer te vergoeden. Daarbij gaat het jaarlijks om zo n 150 uitbehandelde patiënten die chronische pijn lijden, niet via dagbehandeling kunnen worden geholpen en enige tijd in de kliniek verblijven.
Roessingh is een van de zeven centra in Nederland die zulke zorg verleent. Volgens VGZ is er geen wetenschappelijk bewijs voor dat die zorg werkt. Terwijl de tevredenheid over de behandeling bij de patiënten erg groot is en de medische consumptie (medicijnen en aanvullende zorg elders, red.) veel lager is dan wanneer die zorg niet of te weinig wordt verleend , zegt Van Gestel. Maar bovenal zit het gewoon in het basispakket. Het is onverteerbaar dat die zorg dan niet wordt verleend.
Plafond
Het tweede conflictpunt gaat over het zogenoemde budgetplafond. Dat is het maximale bedrag waarvoor de verzekeraars zorg inkopen bij bijvoorbeeld ziekenhuis en revalidatiecentrum. Dat is ingevoerd om de totale kosten in de zorg zoveel mogelijk te beperken.
Als er in een jaar meer patiënten zijn dan waarvoor betaald is, komen de kosten op het bordje van ziekenhuis of revalidatiecentrum, omdat die een zogenoemde leverplicht hebben. Volgens Van Gestel houden zorgverzekeraars daardoor jaarlijks zo n tien miljoen euro in eigen zak. Ze zeggen dat te gebruiken om de hoogte van de premies te drukken.
Het is met iedereen gelukt, behalve VGZ
Roessingh legt er al jaren geld op toe. Dit jaar naar verwachting zo n negen ton. Het budgetplafond doet ons de das om , zegt Van Gestel. We kunnen het gewoon niet meer opbrengen. De bestuurder wijst erop dat de helft van de achttien revalidatiecentra in de rode cijfers zit. Dit jaar worden nog grotere financiële zorgen verwacht.
Roessingh moet komend jaar ook al zo n twintig fte s schrappen, dat is vijf procent van het personeelsbestand. Van Gestel benadrukt dat dat zonder gedwongen ontslagen gebeurt.
Overschreden
Bijkomend probleem bij de budgetafspraken vormen de dure zorg bij bijvoorbeeld dwarslaesies of niet-aangeboren hersenletsel (CVA). De zorg voor een patiënt met een dwarslaesie loopt al snel op tot een kleine anderhalve ton. Met een aantal meer van zulke patiënten dan normaal wordt het budgetplafond al snel en ruimschoots overschreden. Roessingh wil daarom voor 2020 aanvullende afspraken maken met de verzekeraars. In aanvulling op een reëel budgetplafond. En dat is met alle verzekeraars gelukt, behalve met VGZ.
Breuk
De kosten voor VGZ-patiënten bedragen voor dit jaar zo n zes miljoen. VGZ wilde het plafond voor komend jaar echter bevriezen op vijf miljoen. Dat Van Gestel niet wil wachten op een definitief besluit over een nieuwe contract met VGZ, maar nu al waarschuwt voor een breuk, komt omdat hij mensen de gelegenheid wil geven over te stappen op een andere verzekeraar. Dat moet voor 1 januari. Mensen hebben het recht om dit nu te weten.
VGZ-woordvoerder Raymond Timmer Arends laat weten te hopen er de komende weken toch op een goede constructieve manier uit te komen met Roessingh. Gedurende de onderhandelingen doen wij verder geen mededelingen over de status. Over de pijnzorg liet de verzekeraar eerder al in deze krant weten dat Roessingh nog maar een van de weinige centra is die dat aanbiedt. Andere centra zouden al zijn gestopt.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Reinier van Willigen