Puck Kooij verzamelde meer dan 30 jaar (Twentse) spreuken, bijzondere gedichten en opvallende teksten en plaatjes in overlijdensberichten. Nu haar eigen einde nadert, wil ze al die Twentse spreuken bundelen in een boekwerkje. Mijn eigen eindigheid is nabij, dat voel ik van hogerhand.
Erwin Waanders | Tubantia
Ze is nu 83. Maar de levendigheid en vitaliteit stralen Puck Kooij de ogen uit. Toch speelt de dood in haar leven een eminente rol. Een foto van de Enschedese hangt sinds april van dit jaar levensgroot in museum Tot Zover op de Nieuwe Oosterbegraafplaats in Amsterdam. Als onderdeel van de fototentoonstelling De Kist Al In Huis is ze te zien. De serie werd gemaakt door Zilveren Camerawinnaar Saskia Aukema. Puck heeft haar eigen doodskist al in huis en gebruikt hem nu als boekenkast.
Fascinatie
Waar haar fascinatie voor de dood en begraven vandaan komt, weet de Enschedese niet. Als kind van een afvallige katholiek, haar vader keerde in de jaren 30 van de vorige eeuw de kerk de rug toe, kreeg ze het geloof en alles wat daarbij hoorde bepaald niet met de paplepel ingegoten. Maar wie in haar woning komt, verbaast zich over het grote aantal Jezuskruizen en rozenkransen aan de muur. Mijn vader was wel altijd bezig met de zin van het leven en vond het godenrijk interessant. Ik denk dat ik daar iets van mee heb gekregen , zegt Puck in haar appartement dat meer weg heeft van een museum.
Museumstuk
Ze lacht er zelf om. Ik ben zelf al bijna een museumstuk en in de loop der jaren verzamel je gewoon heel veel materiaal. Ze wijst naar een kast met tientallen fotoboeken. Allemaal met het terugkerende thema de dood. Ze pakt een boek uit de kast en legt het op tafel. Er valt een paginagrote overlijdensadvertentie uit van 25 maart 1995 van Willie Haasewinkel. Dat was een ondernemer in de seksindustrie in Enschede. Moet je kijken wat een bijzondere advertentie , wijst Puck.
Ze heeft hem bewaard, maar niet door een bijzondere spreuk, maar meer door de vorm en de vele namen die er bij opstaan. Rond 1990 is ze begonnen met haar verzameling spreuken. Je ziet het bijna niet meer en zeker niet in het Twents. Ik heb er duizenden.
Bundelen
En die wil ze nu bundelen in een boekwerkje om na te laten als ze er zelf niet meer is. Ik denk zeker wel aan mijn eigen einde. Als je voluit geleefd hebt, komt de dood niet in je op. Maar op de een of andere manier voel ik dat ik niet zo heel lang meer zal leven. En daarom wil ik mijn collectie boeken en foto s nalaten aan iemand of een organisatie die er goed mee omgaat. En het idee voor een boekwerkje met de (Twentse) spreuken speelt al veel langer door mijn hoofd. Ik weet alleen niet hoe ik dat het beste kan aanpakken. Als iemand me daarbij zou kunnen helpen, dan zou ik heel dankbaar zijn , zegt Puck.
Dood
Ze geeft een voorbeeld. Kijk hier. Leven is de beste voorbereiding op doodgaan en de rest is bullshit en De zin van het leven bestaat uit het spoor dat men achterlaat . Ze weet waar ze over praat. Ik ben jaren lang lid geweest van Terebinth, een stichting voor funerair erfgoed. Ik ben met die mensen heel Europa doorgereisd om begraafplaatsen te bezoeken. Geweldige ontdekkingsreizen waren dat. En ik heb ook veel gepubliceerd over die reizen in het magazine van de stichting.
De tijd dringt voor ze haar boekwerk kan uitbrengen. De dood komt onverwacht, maar ik reken er op dat ik er binnen afzienbare tijd niet meer ben. Ik zit al in de herfst van mijn leven, maar voordat ik ga, wil ik dat boekje klaar hebben. Ik heb mijn eigen graftekst al klaar en mijn graf is ook al gereserveerd. Ik kom onder een notenboom te liggen op een prachtige plek op de Westerbegraafplaats aan de Hengelosestraat. En daar heb ik mijn tekst op aangepast. Ze laat hem er vlot uitrollen: Zij heeft van levenslust geblaakt en menig harde noot gekraakt. Nu ze haar laatste zucht heeft geslaakt, is het ten leste de noot die haar kraakt .
Mensen die Puck Kooij kunnen helpen bij het maken van het boekje, kunnen contact met haar opnemen via 053-4358159.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Reinier van Willigen