Mandy de Jong | Tubantia
Drie jaar geleden begon Hans van der Zande met zijn vrouw Karin een dierenkliniek aan de Getfertweg. Vanuit het niets. Iedereen verklaarde me voor gek , zegt hij. Hij is immers geen dierenarts, maar de bedenker van dit alles . Zijn vrouw Karin is de praktijkmanager en dieracupuncturist. Inmiddels hebben ze vijf dierenartsen en zes assistentes in dienst.
De entree van de kliniek ligt verscholen tussen de bouwwerkzaamheden aan de Getfertweg. Het zou hier anderhalf jaar geleden al klaar zijn , zegt Van der Zande. Maar je hoort hem niet klagen over de rommel waar hij al jaren tussen zit. Want het wordt hier prachtig.
Hoge tarieven
De rondleiding binnen voert langs een eigen laboratorium, een ict-scan, laserchirurgie en operatiekamers. Hoe zet je zo n hypermoderne kliniek neer als je zelf geen dierenarts bent? Van der Zande: De dierenartsen geven hun wensen aan en ik ga op zoek. De ontwikkelingen in de veterinaire zorg gaan bijna nog sneller dan in de humane zorg. De apparatuur importeert hij veelal vanuit Azië. Dat scheelt een hoop geld.
En waarom begin je een dierenkliniek? Ik was al wel bekend in de wereld van diergeneesmiddelen. Ik hoorde van cliënten veel klachten over de hoge tarieven van dierenartsen in de regio. We zijn met de kliniek begonnen, omdat we betaalbare zorg voor iedereen willen.
Foefjes
Het allernieuwste apparaat in de kliniek is een couveuse voor dieren. Met airconditioning, CO2-regulatie en allerlei andere foefjes. Al met al een investering van zo n 10.000 tot 12.000 euro. Dierenklinieken moeten vaak genoegen nemen met afdankertjes van ziekenhuizen , aldus Van der Zande. Couveuses voor baby s dus. In zijn eigen kliniek werden dieren na een operatie of vroeggeboorte voorheen warm gehouden met dekens en kruiken. Dat hoeft nu niet meer. Een ander groot voordeel is dat je in dit apparaat ook medicijnen kunt vernevelen. Dat is vooral handig bij papegaaien.
Kater George mag als eerste de couveuse in, maar mankeert gelukkig niets. Het is een vondeling die door één van onze artsen wordt verzorgd. En vandaag dus even het proefkonijn , zegt hij met een knipoog. De ondernemer heeft nog één wens: Ooglasering bij staar, een veelvoorkomend probleem bij honden. De apparatuur is beschikbaar, maar het is niet eenvoudig hier een specialist voor te vinden. Er is landelijk een groot tekort aan personeel.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, Marlieke Amelink