Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Niels Bijl is klassiek saxofonist in Muziekcentrum Enschede: €˜Nooit spijt van gehad €™

442594 saxo

Hij heeft vrouw en zoontje, maar ook heeft hij een familie saxofoons om zich heen: sopraan, alt, tenor en bariton. Als ik iets wilde met een saxofoon, moest ik zeker niet de jazz in gaan.

Ton Ouwehand | Tubantia

Kijk voor de aardigheid eens in zijn agenda. Twee weken geleden was Niels Bijl solist bij het Valerius Ensemble in het Muziekcentrum. Afgelopen zondag verzorgde hij samen met klarinettist André Kerver en schrijver Koos Meinderts een programma in het Vestzaktheater. In Enschede dus, hij kon op de fiets naar zijn werk. Als hij tenminste die zware saxofoons niet had hoeven meenemen.

Deze week geeft hij masterclasses in Portugal. Dan komen er in december nog een handvol concerten door het land en op derde kerstdag speelt hij met The Four Baritones op het fameuze Stranger than Paranoia festival in Tilburg. Vervolgens geeft hij vanaf 21 januari drie dagen lang masterclasses in Sydney, Australië. Dan is hij geen Enschedeër meer. Dan woont hij met vrouw, zoontje en saxfamilie in Australië, in een huisje aan het strand. Inderdaad, dan zou hij theoretisch op de fiets naar zijn werk kunnen.

Klassiek
Niels Bijl heeft als klassiek saxofonist het hoogst haalbare bereikt. Al was het de bedoeling dat hij jazzmuzikant zou worden. Elke vrijdag met zijn vader op de fiets van Haaksbergen naar De Tor in Enschede om jazz te horen. Met saxofoonles van de legendarische Willy van Diepen speelde hij in de Cuban Heels.

Op het Enschedese conservatorium waar hij klassiek les had, raakte hij zo geïmponeerd door de eigentijdse saxofoonmuziek dat hij in tweestrijd belandde. Jazz of klassiek? Het was zijn jazzheld Johnny Griffin die hem de richting wees. De jazz was zo dood als een pier, stelde de Amerikaanse saxofonist. Als hij wat wilde, moest hij de hedendaagse gecomponeerde muziek in, daar gebeurde het.

Nooit spijt
Hij heeft er nooit spijt van gehad. In die saxwereld staat hij op eenzame hoogte. Voorbeeldje. Toen hij werd gebeld door het kantoor van de wereldberoemde dirigent Valeri Gergiev voor een tournee door Europa en hij even nadacht welke vervanger hij zou voorstellen, klonk het dreigend: no sir, mister Gergiev wants you to play the saxophone .

En ooit kreeg hij een mailtje van jazzmusicus Branford Marsalis. Die excuseerde zich voor het feit dat hij Niels cd nogal vaak had gekopieerd om onder zijn jazzvrienden te verspreiden. Het verhalend spelen, was men in de jazz vergeten.

Donder

Later bleek dat Branford (die de saxosolo speelt op Englishman in New York van Sting) op zijn donder had gekregen van zijn vader (Ellis) omdat hij een klassieke plaat had gemaakt. Hij had zich veel beter had moeten voorbereiden. Uiteindelijk heeft Branford een tour gemaakt met het Aurelia Saxofoon Kwartet waar hij bevend als een rietje naast zijn idolen Niels en Arno Bornkamp op het podium zat. En nu? Zijn we Niels kwijt voorgoed kwijt aan Melbourne, Australië? Mijn vrouw komt ervandaan. De laatste 15 jaar waren we er elk jaar wel voor familie, vrienden en concerten. Nu zijn er al plannen om in 2021 weer in Nederland te spelen.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.