Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Deskundige uit Enschede: €˜klimaatdoelen alleen met kernenergie te realiseren €™

442533 nikkels 1

Paul de Groot is specialist op het terrein van aardwarmte. Niet zo gek dus dat de stuurgroep voor de Twentse energiestrategie hem graag in z n midden wilde hebben. Wel gek: de gepromoveerde ingenieur werd benoemd zonder dat hij het zelf wist. Nog gekker: de stuurgroep zag een probleempje over het hoofd: De Groot gelooft namelijk helemaal niet in een klimaatcrisis.

Leo van Raaij | Tubantia

Bij toeval hoorde dr.ir. Paul de Groot, in het dagelijks leven directeur van dGB Earth Science in Enschede, enkele maanden geleden dat hij lid was geworden van een werkgroep van de Stuurgroep Regionale Energiestrategie Twente. Daar had hij niet om gevraagd. Maar inderdaad, hij weet wel veel van geothermie: de techniek om met behulp van aardwarmte energie op te wekken. Zijn bedrijf geeft adviezen over de hele wereld en vorig jaar belegde hij een goed bezocht symposium op de Universiteit Twente. Zijn boodschap: Twente heeft veel potentie voor geothermie.

Dus heel vreemd was het niet dat de Twentse stuurgroep bij hem uit kwam. Immers, geothermie lijkt een uitgelezen middel om de CO2-uitstoot te beperken. Eén probleem: De Groot gelooft helemaal niet in een klimaatcrisis. Hij gelooft dus al helemaal niet dat CO2 de motor achter de huidige klimaatverandering is.

Geothermie
Dat weerhield hem er niet van lid van de werkgroep te blijven. Ook omdat ik er zakelijke kansen in zag , erkent hij. En in de werkgroep ging het gesprek over de technische kant van geothermie, niet over het wel of niet bestaan van een klimaatcrisis. Maar het verschil van inzicht kwam wel nadrukkelijk aan het licht toen De Groot begin oktober, op dat moment al enkele maanden meedenkend in de werkgroep, werd uitgenodigd een voordracht te houden in het Twents Bodemcafé . Dat zou voor de gelegenheid helemaal over de energietransitie gaan. Ten overstaan van allerlei ambtenaren, organisaties en bestuurders, die zich inspannen de klimaatcrisis te beteugelen, volgde een uitgebreide presentatie met als boodschap: Er is geen klimaatcrisis . Immers, zo luidt De Groots visie, het klimaat verandert al miljoenen jaren en dat is wat er nu ook gebeurt.

Landschap verminkenIntussen kriebelde het al wel bij De Groot. Al was het maar omdat in een filmpje van het Bodemcafé een deel van zijn bijdrage was weggeknipt. Maar vooral vanwege zijn innerlijke strijd. Het is allemaal zo nutteloos , zegt hij. Wij staan op het punt het prachtige Twentse landschap te verminken met zonneparken, de prachtige vergezichten te verpesten met windmolens en onze schone lucht te vervuilen met biomassacentrales. Dat dit ten koste gaat van oerbossen elders in de wereld vinden we blijkbaar normaal. Daarom heb ik mij teruggetrokken uit de werkgroep. Ik weiger hieraan mee te werken.

Kernenergie
De Groot is ervan overtuigd dat er maar één échte oplossing is die voldoende energie levert om de onwetenschappelijke klimaatdoelstellingen te realiseren : kernenergie. En hij pleit voor het opzetten van een kenniscentrum over thorium. Dat wil hij dan ook in de regionale energiestrategie opgenomen hebben. Hij ontkent niet dat hij zich ook ergert aan het feit dat zijn boodschap weggemoffeld wordt. Hij vroeg de voorzitter van zijn werkgroep zijn afscheidsmail met daarin zijn kritiek en pleidooi voor kernenergie verder te verspreiden onder de leden van de stuurgroep. Dat is niet gebeurd , aldus De Groot.

Andere geluidenIn een reactie zegt Danny van Deursen, procesbegeleider van de stuurgroep, dat het doorsturen van de mail van De Groot niet direct is gebeurd, maar dat het zeker de bedoeling is andere werkgroepleden op de hoogte te stellen. Dat De Groot aan de werkgroep toegevoegd werd, was op voorspraak van Energie Beheer Nederland. Nee, wij wisten niet dat Paul de Groot sceptisch stond ten opzicht van het klimaat. Maar het is ook niet zo dat wij andere geluiden zouden weren , aldus Van Deursen.

Dat in de energiestrategie geen ruimte is voor de opvatting van De Groot over kernenergie is volgens de procesbegeleider simpel te verklaren: Er is de regio s gevraagd een bod uit te brengen voor duurzame energie uit zon en wind. Niet voor kernenergie. Overigens, het loket voor kernenergie bij het ministerie is altijd open. Maar daar meldt zich gewoon niemand , aldus Van Deursen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Frans Nikkels
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.