Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Raad Enschede wil actie voor woonwagenbewoners, maar geld ontbreekt

442465 download 3 66

De benodigde plekken voor woonwagenbewoners in Enschede moeten zo snel mogelijk worden aanwijzen door het college. Dat vindt een zeer ruime meerderheid in de raad. Maar wethouder Jeroen Diepemaat blijft benadrukken dat hij wel wil, maar geen geld heeft. In de komende zomernota moet er meer duidelijkheid komen.

Teun Staal | Tubantia

Jeroen Diepemaat blijft vooralsnog weigeren een locatieonderzoek uit te laten voeren naar de beoogde twintig plekken voor twintig woonwagens en hun bewoners. Dat gaf de wethouders maandagavond aan tijdens een vergadering van de stedelijke commissie van de gemeenteraad, waarin een recent fictief kostenonderzoek naar de realisatie van de twintig woonwagenplaatsen werd besproken. Dat zou de stad op een uitgave van circa 1,7 miljoen komen te staan.

Verwachtingen
Dat budget heeft de gemeente echter niet en dat is exact de reden dat Diepemaat op dit moment niet voelt voor het onderzoek. Daar heeft de raad de wethouder eerder via een motie wel om gevraagd. Maar als ik zo n onderzoek laat uitvoeren, dan schep ik ook bepaalde verwachtingen. Dan wil ik het hele proces vervolgens ook kunnen afmaken met de formaliteiten rond het bestemmingsplan en de gesprekken met de bewoners. Maar dan moet ik het dus wel kunnen afronden en dan zal er geld moeten zijn. Dat is er nog steeds niet.

Gewoon regelen
Binnen de raad is er niettemin een nagenoeg volledige meerderheid van mening dat Enschede de twintig plekken gewoon zo snel mogelijk voor elkaar dient te maken. Dat is een verplichting die ook nog eens een juridische status heeft door een uitspraak van het Europees Hof die gemeenten verordonneert woonwagenbewoners vanwege hun unieke culturele identiteit te huisvesten. U moet dat maar gewoon regelen , sprak Margriet Visser van Enschede Anders.

Dilemma
Diepmaat zit evenwel met een financieel dilemma. Het recent gepresenteerde kostenonderzoek, aan de hand van gefingeerde grondexploitaties, wees onlangs uit dat de huisvesting rond de 1,7 miljoen zal vergen. De gemeente Enschede staat op dit moment alleen aan de lat , gaf Diepemaat aan over de denkbeeldige uitbreiding van de bestaande Sleutelkamp met vijf plekken en twee nieuwe locaties met elk zeven, acht plaatsen. De corporaties willen 10.000 euro per plek betalen, maar daarmee zijn we er dus niet. En er zijn nog steeds geen marktpartijen die hier een interessante businesscase zien. We staan er dus voorlopig alleen voor.

Geen zak geld
Volgens de wethouder zal er over ongeveer een half jaar, rond de behandeling van de jaarlijkse zomernota, duidelijkheid moeten zijn over de bereidheid de kosten voor de twintig woonwagenplaatsen te dragen. In de tussentijd zal Diepemaat in ieder geval het gesprek aangaan met het Rijk en de provincie Overijssel over de huisvesting en de financiering. Maar ik verwacht niet dat er in Den Haag meteen een zal met geld klaar zal liggen.

De PVV-fractie schetste maandag de tegenstellingen rond de huisvesting van woonwagenbewoners en asielzoekers. Waar de laatste groep moeiteloos een dak boven het hoofd krijgt, daar staan woonwagenbewoners al jaren op een wachtlijst. Die zaken zijn niet met elkaar te vergelijken , meende Diepemaat. Bij asielzoekers betaalt het COA (Centraal Orgaan Asielzoekers) dat namelijk.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.