Wilco Louwes | Tubantia
Diep in hun hart willen ze t Ribbelt nooit verlaten. Arnold van der Weide (67) en Ronnie Voigt (47) zijn verzot op hun buurt. Maar de buurmannen zagen met lede ogen aan hoe het volkswijkje ten prooi viel aan beleggers. Volgens de cijfers van de gemeente telt de Resedastraat nu één pand met kamerbewoning. In de praktijk zijn dat er vijf.
Twee van die panden kregen onlangs een vergunning. Twintig buren ageren daartegen. Hun eerste bezwaar is afgewezen, omdat volgens de cijfers die bij de gemeente bekend zijn het maximum straatpercentage van 12 procent niet wordt overschreden. Voigt snapt niet dat bij een aanvraag alleen wordt getoetst of het beoogde kamerpand links en rechts gescheiden wordt door twee normaal bewoonde huizen, maar de voor- en achterkant niet wordt bekeken.
Bezorgd om overlast
We worden ingesloten tussen kamers. Naast ons wonen studenten, tegenover ons buitenlandse arbeiders en achter ons zijn er twee studentenhuizen. Behalve voor de waarde van zijn woning is Voigt bezorgd om overlast. Studenten en arbeidsmigranten houden er dikwijls een andere levenswijze op na. Te veel van zulke huishoudens op te korte afstand zet de leefbaarheid onder druk. Uit de hand gelopen feestjes, peuken die vanuit het raam op de stoep worden gegooid, de onmogelijkheid om te communiceren in het Nederlands of Engels; het zijn enkele voorbeelden die Voigt noemt.
Studio s en kamers
Behalve kamerpanden is er aan de Resedastraat ook een aantal studio s. Die worden niet meegerekend in de maximumpercentages van de gemeente. Terwijl het gaat om dezelfde type bewoners , zegt Van der Weide met verbazing. Inclusief studiowoningen wordt ruim 20 procent van de huizen in de Resedastraat dus niet door de eigenaar bewoond. Maar de gemeente richt zich slechts op onzelfstandige bewoning.
Studio s hebben een eigen brievenbus, badkamer en woonruimte en vallen in de regel dus onder een ander kopje. Komend jaar bekijkt de gemeente of dat moet veranderen.
Tubantia Toekomst
Dezelfde problematiek speelt zich af aan de E. van de Marckstraat in de wijk Tubantia Toekomst. Bewoner Ben de Roode berekende dat inmiddels 22 procent van de huizen die aan de straat grenzen niet wordt bewoond door de eigenaar. In voormalig café De Doedelzak zijn acht zelfstandige woonunits gebouwd. Verspreid in de straat zijn er ook veel kamerpanden, waarvan op basis van gemeentelijke cijfers er enkele illegaal zouden moeten zijn.
Een ervan heeft De Roode in het vizier en is gemeld bij de gemeente. Al is het nog onduidelijk of de handhavers in actie komen. De gemeente zegt sinds 2015 slechts acht handhavingsverzoeken te hebben ontvangen met betrekking tot illegale bewoning, maar dat er wel honderden klachten zijn gemeld over kamerverhuurpanden. Een klacht betekent niet per definitie dat er iemand bij het pand komt kijken.
Asocialer
Ineke Hiemstra heeft in de 38 jaar dat ze aan de Pijlhovestraat woont de buurt zien veranderen. Nu staat de sociale cohesie er onder druk. Het was zo n sociale buurt, maar het is steeds asocialer geworden. Ik zal maar zeggen hoe het is: dat is een direct gevolg van kamers en studio s.
Ironisch genoeg leidt in t Ribbelt dat probleem juist tot een verbeterde burenrelatie. In de Resedastraat trekken oorspronkelijke buren door alle zorgen over leefbaarheid juist meer met elkaar op. Eerder zeiden we elkaar alleen gedag in het voorbijgaan , vertellen Arnold van der Weide en Ronnie Voigt. Nu komen we bij elkaar over de vloer om te praten.
'Bij feestjes dansen ze op het dak'
Een jaar neemt de gemeente de tijd om uit te zoeken of en hoe het beleid voor kamerverhuur wordt aangepast. De leefbaarheid in wijken staat steeds vaker onder druk, stelt de gemeente. De maatschappelijke onrust is groot. Dat blijkt ook in de Albert Meijeringstraat en Otto van Taverenstraat. Honderd krabbels tegen drie kamerverhuurpanden. Gesteund door de bewonerscommissie Rigtersbleek zamelden bewoners onlangs handtekeningen in.
De kamerstop van de gemeente komt voor hen net te laat. Drie woningen in hun wijk zijn onlangs opgekocht door beleggers, met als doel er kamers in te vestigen. De buurt, die door bewoonster Inge Caarels wordt gekenmerkt als ons kent ons , is bezorgd. Omdat we ook al tegen een flat aankijken die door Saxion volledig wordt verhuurd aan Chinese studenten , zegt Irma Veltman uit de Albert Meijeringstraat. Bij feestjes staan ze er op het dak te dansen.
Overlast
Net als elders in de stad vrezen bewoners dat studentenhuizen of slaapplekken voor arbeidsmigranten voor overlast gaan zorgen. Ze vinden het raar dat de vergunningen voor twee kamerpanden aan de Otto van Taverenstraat en een aan de Albert Meijeringstraat door de gemeente zijn verleend. Het maximale percentage kamerpanden in de buurt Tubantia Toekomst is afgelopen maanden met meer dan 0,6 procent overschreden.
Dat zou betekenen dat er zeker vijftien kamerpandjes zijn bijgekomen, terwijl het maximum al was bereikt. We snappen niet hoe dat kan. En om welke panden het dan gaat. Misschien wel deze drie , vertelt Maarten Lippinkhof. Hij heeft namens meerdere bewoners een zienswijze ingediend tegen de vergunningen. De wijze waarop de woningen aan de markt zijn onttrokken, verbaast de omwonenden. Een van de panden heeft niet eens op de website van Funda gestaan. Die was al verkocht voor een bedrag dat waarschijnlijk niemand ervoor had gegeven.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Cees Elzenga