Zo'n honderd mensen protesteren maandag in Gronau tegen het vervoeren van verarmd uranium per spoor en weg. Sinds enkele maanden wordt het uranium van Urenco Duitsland weer getransporteerd vanuit Gronau, via Twente, naar Amsterdam. Het vervoeren en exporteren van verarmd uranium, bestemd voor Rusland, is controversieel.
De honderd demonstranten kwamen maandag uit Nederland, Duitsland en Rusland. Op een groot spandoek lieten zij de tekst Rusland is geen storingsplaats voor uranium uit Duitsland zien. Volgens Rashid Alimov, energie-expert van Greenpeace Rusland, groeit de weerstand in zijn land tegen het uraniumtransport. Tot nu toe hebben al meer dan 33.000 mensen in Rusland een online-petitie ondertekend tegen dit transport , vertelt hij in de Duitse krant Westfälische Nachrichten.
Afvalproduct
Verarmd uranium is een afvalproduct van de nucleaire industrie, bijvoorbeeld kernreactoren. Het verarmd uranium wordt sinds enkele maanden weer vanuit Gronau via zowel het spoor als de weg vervoerd naar Rusland. De goederenterrein met de brandstoffen komt vanuit Duitsland het spoor via Oldenzaal binnen. Op de weg wordt het uranium vervoerd via de N35 en de A1.
In Rusland wordt ondertussen een miljoen ton aan verarmd uranium opgeslagen. Niemand weet wat ermee gaat gebeuren , zegt Alimov. De demonstrant vraagt zich af waarom Urenco het materiaal exporteert, als het toch een waardevolle grondstof is. Urenco wil van het uranium af, omdat ze het niet meer nodig heeft.
Vraagtekens
Het documentatie- en onderzoekscentrum voor kernenergie Laka plaatste eerder al vraagtekens bij het exporteren van verarmd uranium naar Rusland. Volgens Laka is het percentage bruikbaar materiaal in verarmd uranium zo laag, dat het niet meer rendabel is om er nog kernbrandstof uit te winnen. Laka zegt dat het in feite gaat om kernafval, waar Urenco op deze manier goedkoop van afkomt.
Urenco stopte in 2009 met het per trein transporteren van verarmd uranium. Volgens Urenco omdat het contract met de Russen afliep, maar er was destijds ook veel maatschappelijke onrust over de transporten.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto (ter illustratie): Emiel Muijderman