Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

ROC Twente start volgend jaar nieuwe opleiding STERKPLAATS

440373 thumbnail STER Kplaats ondertekening 1

Het ROC van Twente in Hengelo start volgend jaar een bijzondere opleiding: een STERKplaats. In deze STERKplaats krijgen jongeren met een (verstandelijke) beperking de kans een opleiding tot ervaringsdeskundigen te volgen. De opzet is dat deze studenten van de STERKplaats structureel betrokken worden bij en een rol krijgen in opleidingen zoals maatschappelijke zorg en social work van het ROC Twente en het Saxion. De STERKplaats in Twente is een gezamenlijk initiatief van Estinea, Aveleijn, de Twentse Zorgcentra, Hogeschool Saxion, ROC van Twente en de LFB (de landelijke belangenorganisatie dóór en vóór mensen met een verstandelijke beperking). Samen maken zij het mogelijk dat er vanaf 1 februari 2020 een opleiding is voor 6 mensen met een verstandelijke beperking.Win-win-winJongeren die nu van het voortgezet speciaal onderwijs komen, vinden nauwelijks aansluiting bij vervolgopleidingen. Met STERKplaats komt daar verandering in. Het mooie daarbij is dat deze opleiding fysiek een plek heeft in het ROC van Twente: tussen alle andere jongeren. Manager Sjoerd Rooks van Estinea: 'Dit is een geweldige kans. Zeker voor de jongeren met een beperking. Zij kunnen op deze manier hun kwaliteiten nog verder blijven ontwikkelen. Maar zeker is het ook een geweldig mooie stap richting de jongeren die een opleiding in zorg volgen. Zij komen zo op een hele mooie en laagdrempelige manier, óp hun opleidingslocatie, in contact komen met mensen met een beperking. Een mooie win-win-win situatie.' Sjoerd Rooks plaatste eind oktober dan ook met veel enthousiasme zijn handtekening onder de samenwerking. Team Samen SterkHet inzetten van ervaringsdeskundigen is zeker niet nieuw voor Estinea. Team Samen Sterk is sinds oktober 2015 in de Achterhoek aan het werk. Dit is een groep gemotiveerde mensen met een beperking en coaches. Vanuit hun eigen levenservaring ondersteunen of helpen zij anderen als ervaringsdeskundige. Ze kijken actief mee, denken mee én doen mee om zo mensen onderling te verbinden. Om aan de groeiende vraag te voldoen startte sinds september 2017 ook team Samen Sterk Twente. Beide teams geven trainingen en verzorgen informatiebijeenkomsten bij bijvoorbeeld scholen, UWV, gemeentes, het zorgkantoor, vrijwilligersorganisaties, woon- of werklocaties van Estinea of andere zorgorganisaties. Estinea voorziet dat er een mooie kennis- en ervaringsuitwisseling tussen STERKplaats en Team Samen Sterk gaat ontstaan en dat men elkaar gaat versterken.

De STERKplaats in Twente is een gezamenlijk initiatief van Estinea, Aveleijn, de Twentse Zorgcentra, Hogeschool Saxion, ROC van Twente en de LFB (de landelijke belangenorganisatie dóór en vóór mensen met een verstandelijke beperking). Samen maken zij het mogelijk dat er vanaf 1 februari 2020 een opleiding is voor 6 mensen met een verstandelijke beperking.

Win-win-win
Jongeren die nu van het voortgezet speciaal onderwijs komen, vinden nauwelijks aansluiting bij vervolgopleidingen. Met STERKplaats komt daar verandering in. Het mooie daarbij is dat deze opleiding fysiek een plek heeft in het ROC van Twente: tussen alle andere jongeren. Manager Sjoerd Rooks van Estinea: 'Dit is een geweldige kans. Zeker voor de jongeren met een beperking. Zij kunnen op deze manier hun kwaliteiten nog verder blijven ontwikkelen. Maar zeker is het ook een geweldig mooie stap richting de jongeren die een opleiding in zorg volgen. Zij komen zo op een hele mooie en laagdrempelige manier, óp hun opleidingslocatie, in contact komen met mensen met een beperking. Een mooie win-win-win situatie.' Sjoerd Rooks plaatste eind oktober dan ook met veel enthousiasme zijn handtekening onder de samenwerking.

Team Samen SterkHet inzetten van ervaringsdeskundigen is zeker niet nieuw voor Estinea. Team Samen Sterk is sinds oktober 2015 in de Achterhoek aan het werk. Dit is een groep gemotiveerde mensen met een beperking en coaches. Vanuit hun eigen levenservaring ondersteunen of helpen zij anderen als ervaringsdeskundige. Ze kijken actief mee, denken mee én doen mee om zo mensen onderling te verbinden. Om aan de groeiende vraag te voldoen startte sinds september 2017 ook team Samen Sterk Twente. Beide teams geven trainingen en verzorgen informatiebijeenkomsten bij bijvoorbeeld scholen, UWV, gemeentes, het zorgkantoor, vrijwilligersorganisaties, woon- of werklocaties van Estinea of andere zorgorganisaties. Estinea voorziet dat er een mooie kennis- en ervaringsuitwisseling tussen STERKplaats en Team Samen Sterk gaat ontstaan en dat men elkaar gaat versterken.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.