Het Rijksmuseum Twenthe is een van de twintig Nederlandse kunstmusea die de komende twee jaar geld krijgen van het Mondriaanfonds. Het Enschedese museum krijgt een bedrag van in totaal 120.000 euro, bestemd voor de aankoop van kunst uit de periode na 1945.
Herman Haverkate | Tubantia
Volgens directeur Arnoud Odding is de bijdrage van het Mondriaanfonds van groot belang voor de verdere ontwikkeling van het Rijksmuseum. Dat hoort bij onze taak. Het aankopen van hedendaagse kunst is een manier om je collectie levend te houden. We doen dat ook heel gericht. Het is heel mooi dat het fonds ons daarin steunt.
Aanvraag
Het Mondriaanfonds is een nationaal fonds dat met regelmatige bijdragen de aankoop van moderne kunstwerken mogelijk maakt. Twintig Nederlandse musea krijgen dit jaar een geldbedrag, in totaal voor zo n drie miljoen Euro voor een periode van twee jaar . Voor het Rijksmuseum is het de derde keer dat voor een bijdrage in aanmerking komt.
Vier jaar geleden hebben we voor het eerst een aanvraag gedaan. Sindsdien beschikken we elk jaar over een vast budget van ruim een ton voor de aankoop van hedendaagse kunst. Wat we van het Mondriaanfonds krijgen, vullen we uit eigen middelen aan. Daarnaast krijgen we natuurlijk schenkingen en kopen we af en toe oude kunst, maar dat gebeurt incidenteel. Per keer moet er dan financiering worden gevonden.
Aankopen
De afgelopen jaren kocht het Enschedese museum onder meer een een schilderij van Armando, een installatie van geluidskunstenaar Peter Zegveld, een video-drieluik van Inge Reisberman en een fotoserie van Melanie Bonajo, te zien in het kader van de succesvolle tentoonstelling over de achttiende-eeuwse Duitse kunstenaar Johann Friedrich Tischbein.
Zo werkt het heel vaak bij ons. Hedendaagse kunstenaars worden gevraagd om iets te doen met een tentoonstelling in ons museum of een deel van onze collectie. Dat levert dan weer werken op die op hun beurt weer een zinnige aanvulling vormen op onze collectie. Zo bouwen we op een hele natuurlijke manier voort aan de groei van het museum.
Het Groene Lab
Odding zegt het de nieuwe bijdrage vooral te willen gebruiken voor de nieuwe programmalijn Het Groene Lab. Hedendaagse kunstenaars krijgen daarin de kans om te werken en te experimenteren in de binnentuin van het museum. De tuin wordt vanaf het voorjaar veranderd in een groene werkplaats. Kunstenaar Claudy Jongstra is de eerste die er met het geld uit het Mondriaanfonds in de loop van het nieuwe jaar aan de slag gaat.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Frans Nikkels