Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Discussieavond Zwarte Piet afgeblazen in Hengelo: €˜Geen trek in relschoppers €™

440182 83839 sinterklaas station

De zwartepietendiscussie in Hengeloos Peil, maandagavond, is afgeblazen. Twee van de drie gemeenteraadsleden die in discussie zouden gaan met landelijk actievoerder Jerry Afriyie van Kick Out Zwarte Piet, hebben hun medewerking afgezegd.

Lokale discussie

De ChristenUnie en de PVV waren bereid een lokale discussie te voeren over de kleur van Zwarte Piet, maar ze weigeren in gesprek te gaan met de landelijke actiegroep Kick Out Zwarte Piet. Dat hebben ze dit weekend laten weten. Zo gaf Jeanette Nijhof van de PVV aan: ,,Ik ben er geen voorstander van om de landelijke discussie naar Hengelo te halen. Om die reden heb ik besloten niet aan te schuiven."

Angst voor rellen

Patrick Rillmann van Lokaal Hengelo en voorzitter William ter Beek van die partij waren wel bereid mee te praten. Maar in de loop van afgelopen weekend verschenen er berichten op internet waarbij werd opgeroepen massaal naar Hengelo te komen. De angst voor rellen was voor burgemeester Sander Schelberg reden om bij gemeenteraadsleden die zouden deelnemen aan de pietendiscussie aan te kaarten of dat wel verstandig is.

Volwaardige discussie

Zonder raadsleden aan tafel in Hengeloos Peil kan er geen sprake meer zijn van een volwaardige politieke discussie. Dat is de voornaamste reden geweest voor de redactie van het programma om het onderdeel Zwarte Piet te schrappen.

Dreiging

Vrijdagavond werd een bijeenkomst van Kick Out Zwarte Piet in Den Haag nog verstoord door relschoppers die auto's vernielden en brand stichtten. De dreiging dat dat in Hengelo ook zou kunnen gebeuren was voor de burgemeester aanleiding om preventieve maatregelen te treffen.

Populisme

Patrick Rillmann: ,,Dat moet je niet willen, dat relschoppers naar Hengelo komen. Wij wilden een lokale discussie voeren en wij waren ook bereid met Jerry Afriyie in gesprek te gaan. Maar dat is nu niet meer zinvol. Wij willen niet het populisme voeden."

Wanklank

De burgemeester in reactie op het schrappen van het programma-onderdeel: ,,Ik denk dat dit goed is. We moeten een landelijk probleem niet naar Hengelo verplaatsen. We hebben een geweldige intocht zonder wanklank, laat dit zo blijven." Jerry Afriyie heeft nog niet gereageerd.

Hengeloos Peil begint maandagavond met een gewijzigd programma om 19.00 uur in het Muziekcafé van poppodium Metropool en is gratis toegankelijk.De inloop is vanaf 18.30 uur. Hengeloos Peil is een samenwerking tussen De Twentsche Courant Tubantia, Radio Hengelo TV, poptempel Metropool en de Schouwburg Hengelo.

Foto: Radio Hengelo TV
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.