Gerben Kuitert | Tubantia
UT-promovendus Pepijn Beekman (32) en de uit India afkomstige Dilu Mathew (36), die zijn promotie al afrondde, werkten de afgelopen jaren in het NanoLab op de UT aan een prototype van de sensor. De sensor kan door gebruik van superkleine elektroden eveneens superkleine biomarkers in het bloed detecteren, bijvoorbeeld bacteriën en ontstekingsstofjes op nanoschaal.
Prestigieus
Ze wonnen er donderdagavond in Amsterdam één van de meest prestigieuze prijzen mee van alle innovatiecompetities die er zijn voor studenten. Aan de 4TU Impact Challenge deden deed jaar duizend studenten en promovendi mee van de universiteiten van Twente, Eindhoven, Delft en Wageningen.
Komende week gaat het duo naar de Kamer van Koophandel om ECsens in te schrijven in het handelsregister. Dilu en ik hebben samen nanotechnologie gestudeerd aan de UT en ook samen gewerkt aan ons promotieproject , zegt Pepijn Beekman. We gaan nu samen werk maken van ons bedrijf. Voorlopig blijven we als onderzoekers bij de UT in dienst. Ik ga er tenminste van uit dat we er in slagen om subsidies binnen te halen voor voortzetting van ons onderzoek. Op het moment dat dit niet meer lukt, zullen we met investeerders om tafel moeten.
Doorontwikkeling
Mocht de biosensor die Beekman en Mathew hebben ontwikkeld inderdaad voor een doorbraak zorgen, dan is er veel geld nodig voor de doorontwikkeling. In het lab werkt het prototype van de sensor prima. De volgende stap is gebruikmaken van bloed van echte patiënten. Die testen duren lang en zijn kostbaar. Er is in totaal misschien wel meer dan 20 miljoen euro nodig eer ons product marktrijp is.
De eerste prijs leverde het duo een plek op in de Nederlandse handelsmissie die volgend jaar naar de wereldtentoonstelling in Dubai gaat.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Cindy Langenhuijsen