Marjon Kok | Tubantia
Vintagekleding is hot. Dat merken Alda Assink en Ina Oonk, de organisatoren van de eerste Heerlijcke Vintage-markt in Enschede. Beiden hebben een winkel waar gedragen kleding wordt verkocht en kan worden ingebracht, Alda in Delden en Ina in Diepenheim. Je merkt dat er een behoorlijke groei is van mensen die tweedehandskleding willen , zegt Alda. Het is hartstikke druk in onze winkels. Mooi is ook dat steeds meer jonge mensen de fastmodeketens overslaan en investeren in vintagekleding.
Tweedehandskleding
Maar dan moet het publiek wel weten dat de winkels er zijn. Daarom zijn Alda en Ina acht jaar geleden begonnen met Heerlijcke Vintage, een markt waarop tweedehandskleding, -schoenen, -sieraden, -vinyl en -design te koop zijn. Ook zijn er modeshows, klinkt er muziek en is er een hapje en drankje. Op de markt verkopen vintagewinkels hun waar, en kunnen ze zo laten zien dat ze er zijn. Als je samen optrekt, is er voor iedereen meerwaarde. Iedere winkel is weer anders, en zo kun je naar elkaar verwijzen.
Uit z n jasje
De vintagemarkt dreigde in Diepenheim uit z n jasje te groeien. Daarom begint Heerlijcke Vintage nu ook in de Performance Factory, waar meer ruimte is. Enschede is een goede stad voor deze markt. Er zijn veel vintagewinkels en er is een groeiende belangstelling voor gedragen kleding.
Toen Alda Assink jaren geleden begon met OpNieuw, was tweedehandskleding voor veel mensen nog een taboe. Nu zie je dat mensen bewuster kopen. Dat willen wij ook uitdragen. Toen ik twintig jaar geleden in Portugal nietsvermoedend een Primark binnenliep, schrok ik me kapot. Rekken vol goedkope kleding die na een paar keer dragen op de afvalberg belandt. Dat kan niet de bedoeling zijn. Daar geloof ik niet in.
Ontwikkeling
De vintagewinkels hebben een ontwikkeling doorgemaakt, zegt ze. Ik ben selectief in wat ik in de winkel wil. Geen kleding van grootwinkelbedrijven en doorsneemerken, daar is al zoveel van. Soms komen mensen met vuilniszakken vol kleding binnen. Ik heb geleerd om heel vriendelijk nee te zeggen. Dan maak ik een afspraak en zoeken we de kleding samen uit. Maximaal tien stuks en het moet passen bij het seizoen.
Je kunt niet alles innemen, zegt ook Ina Oonk. Bij haar winkel Het Hollandsche Huijs is de regel dat maximaal zes stuks kunnen worden ingebracht. Als je de inbreng beperkt, zoeken mensen vanzelf de mooiste stuks uit. Dat werkt, want vintagekleding is geen kleren kopen, het is een bijzonder item scoren.
Heerlijcke Vintage is zondag van 12.00 tot 17.00 uur in de Performance Factory. Naast kleding, schoenen en accessoires zijn er ook meubels en vinyl te koop. Om 14.00 en 15.30 uur stellen alle winkels zich voor op de catwalk tijdens een modeshow.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Erica Olthuis