Lilian ten Donkelaar | Tubantia
Een tunnel is een fuik. Wie erin duikt kan geen kant meer op. Staat er aan de andere kant iemand met slechte bedoelingen? Te laat. De bewoners van de Enschedese zuidwijken hebben twee tunneltjes onder de A35 die hen met de rest van de stad verbinden. Zeker in de wintermaanden, als het vroeg donker is, is het geen pretje om erdoor te fietsen.
Beroofd
Ruim drie weken geleden werd in de tunnel van Boswinkel naar de Wesselerbrink een jongen beroofd. Ik heb dat verhaal uit de eerste hand, ik ken hem , zegt een bewoonster van het Mariëndaal. Ik kreeg van top tot teen kippenvel toen ik dat hoorde. De tunnel is de logische route naar het stadscentrum, maar ze gebruikt hem liever niet. Zelfs overdag niet. Er loopt zoveel raar spul.
Haar eigen kinderen fietsen ook bij voorkeur niet door de tunnel. Ze nemen liever de omweg over de Burgemeester van Veenlaan. Mijn zoon is 18 en hij gaat er liever niet door. Bang? Nee, hij is niet bang, hij denkt na. Meer licht in de tunnel is misschien een oplossing, denkt ze, maar het blijft toch altijd een gevaarlijk stukje. Als er wat gebeurt in de tunnel, kan niemand je horen.
Vuurwapen
Vorige week raakten in die andere fietstunnel, naar de Helmerhoek, vier jongens slaags met een groepje straatrovers. Daarbij werd met een vuurwapen gedreigd. De politie vermoedt dat het dezelfde daders zijn. De buurt is er ongerust over, zegt Susanne Kemper. Ze woont in de Helmerhoek en laat daar haar hondje uit. Maar ze loopt niet door de tunnel. Ik woon hier al twintig jaar en s avonds komen we daar gewoon niet. We nemen een andere route. Mijn dochter is 13 en die mag er alleen samen met vriendinnen door. Mijn buurman is een hardloper en die loopt nu ook liever ergens anders langs.
Vrolijk
De gemeente heeft geen oplossing. Nieuwe tunnels worden al bij de aanleg goed verlicht en zijn ruimer van opzet. De tunnels naar de zuidwijken liggen er al tientallen jaren en zijn relatief lang, donker en smal. De toegangshellingen zijn steil, zodat je er hard inrijdt, maar moeizaam weer uittrapt. Daar verandert niks aan. Wel wordt nieuwe verlichting aangelegd, aldus een woordvoerder.
En de muren zijn vrolijk beschilderd. Omdat muurschilderingen het veiligheidsgevoel bevorderen. Ook hoopt de gemeente op toename van het aantal fietsers. Hoe meer er gefietst wordt, hoe meer sociale controle. Dat kan helpen bij het veiligheidsgevoel en het voorkomen van overvallen.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Reinier van Wil