Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Voormalig hotel Rodenbach in Enschede gekocht door Syrische kerk

438684 rodenbach 2

De Syrisch-orthodoxe kerk St. Jacob van Sarugh wordt de nieuwe eigenaar van het voormalige hotel Rodenbach in Enschede. Definitieve plannen voor het complex heeft de kerk nog niet. Een van de mogelijkheden is het hotel fors uit te breiden en het te verpachten aan een hotelketen.

De kerk stelt een aantal interne commissies in om mogelijke bestemmingen voor het complex te onderzoeken en deze te toetsen op haalbaarheid. De opties die onderzocht worden, kunnen variëren van lichte renovatie ten behoeve van verhuur tot uitbreiding van de hotelcapaciteit door nieuwbouw , aldus het kerkbestuur in een verklaring.

Het hotel aan de Parkweg telt nu 28 kamers. Het bestemmingsplan staat volgens kerkbestuurslid Fehmi Yigit vijf verdiepingen toe. Een van de punten van onderzoek is of er behoefte is aan een groot hotel op deze locatie.

Nieuwbouw
Een andere optie die door een van de commissies wordt bestudeerd, is de verouderde kerkzaal aan de Tromplaan te vervangen door nieuwbouw. De kleine parkeergelegenheid achter dit kerkgebouw kan wellicht worden uitgebreid van ongeveer 40 naar 150 plaatsen, door een aantal bijgebouwen achter Rodenbach te slopen. Dan praat je over maar liefst duizend vierkante meter eigen grond.

Een derde mogelijkheid is het huidige hotelcomplex te verbouwen tot seniorenwoningen en/of een kinderdagverblijf voor leden van de kerkgemeenschap. Daar is vanuit de 650 families binnen de gemeenschap veel vraag naar, weet Fehmi Yigit. Tegelijkertijd betekent deze optie dat afstand wordt gedaan van de horecabestemming. Een van de commissies zal zich bezighouden met de vraag of het wel verstandig is om dat te doen.

Karakteristieke eigenschappen

De commissies treden volgens Yigit zoveel mogelijk in overleg met de gemeente en de omgeving. Een aangedragen bestemming zal de karakteristieke eigenschappen van het pand zoveel mogelijk dienen te respecteren. Want het uitgangspunt is dat in ieder geval de voorgevel met haar negentiende eeuwse elementen blijft behouden, tenzij dat volgens bouwtechnisch onderzoek onmogelijk is. Dat is een van de voorwaarden die we de commissies meegeven.

Drie erfgoedorganisaties kwamen vorige maand in actie tegen eventuele sloop van Rodenbach, waarvan het oorspronkelijke gedeelte dateert uit de periode 1866 - 1874. Zij verzochten de gemeente om het pand zo snel mogelijk de status te geven van gemeentemonument.

Veiling
Het pand staat in het bestemmingsplan met karakteristiek aangeduid. Wij vinden echter dat dit onvoldoende garantie biedt om het gebouw in de huidige vorm te behouden. Wij verzoeken u de procedures op te starten en zo spoedig mogelijk een voorlopige voorziening te treffen, zodat ongewenste sloop niet kan plaatsvinden , aldus de Stichting Historische Sociëteit Enschede-Lonneker, de Erfgoedvereniging Heemschut en Stichting Het Cuypersgenootschap.

Rodenbach zou begin deze maand bij executie geveild worden. De veiling werd afgeblazen toen de Syrisch-orthodoxe kerk ondershands een bod uitbracht. De voorzieningenrechter is akkoord met de bieding, waarmee de verkoop een feit is. Naar verwachting kan de verkoop binnen twee maanden zijn afgewikkeld.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.