Een bijzondere vondst in een tuin aan de Deldenerstraat. Een antiek schuurtje is waarschijnlijk een overblijfsel van de oudste spoorlijn van Twente, het traject van Almelo naar Salzbergen. De eigenaar van het schuurtje, werd door zijn buurman op de historische waarde van het bouwwerk gewezen. Volgens de bewoners heeft het ooit in Groot Driene langs het spoor gestaan en is het gebruikt bij de aanleg van het spoor.
Jurriaan Knol van Spoorfietsen Hengelo kreeg een tip over het antieke schuurtje en stelde een onderzoek in naar de echtheid. Knol zocht onder meer contact met de archivaris van de gemeente Hengelo om te achterhalen of het inderdaad een spoorgerelateerd object is. In het Utrechts Archief werd een oude plattegrond gevonden waarop de overweg met de Pallastweg te zien is. Daarop staat een ploegbergplaats waarvan de afmetingen overeenkomen met het nu gevonden schuurtje. "Dit zou hem kunnen zijn," aldus Knol. In Hengelo werd aan het begin van de vorige eeuw het emplacement van het spoortraject verhoogd. In het gebied waar zand werd gewonnen voor de verhoging, is het Lonnekermeer ontstaan.
Een hard bewijs van de authenticiteit van het schuurtje is nog niet gevonden, maar gezien de uiterlijke kenmerken, de oude tekeningen en de verhalen van de bewoners over de herkomst, is het volgens Jurriaan Knol zeer aannemelijk dat het huisje een overblijfsel is van de oudste Twentse spoorlijn. "Daardoor is het belangrijk genoeg om het veilig te stellen," zegt hij. "In de loop der jaren zijn al veel historische gebouwen en objecten verloren gegaan die te maken hebben met de oudste spoorlijn van Twente. Spoorfietsen wil bestaande historische objecten veiligstellen, omdat die het verhaal van het Twentse landschap vertellen."
De eigenaar van het schuurtje, die andere plannen met zijn tuin heeft, wilde het object graag overdragen aan het spoorfietsenbedrijf. Afgelopen weekend is het huisje door een telescoopkraan uit de tuin getakeld en neergezet aan het begin van het spoorfietsentraject bij de hoek Pruisische Veldweg / Kuipersdijk. Daar zal het worden gerestaureerd en dezelfde functie krijgen als het ooit had.