Hetty Rijkeboer stapt met een stofzuiger het achterzaaltje van de Zuiderspeeltuin binnen. Dat ding gilt. Het maakt zoveel lawaai dat ik gehoorbeschermers op moet doen , zegt ze tegen Jan van der Graaf, die aan een tafeltje bij de ingang aantekeningen maakt. Het oud-raadslid is een van de vrijwilligers van het Repaircafé en verwijst Hetty Rijkeboer naar een grote tafel, waar de koffie klaarstaat. Met zes andere bezoekers met defecte spullen wacht ze vervolgens geduldig op haar beurt.
Sleutelen
Op verschillende plekken in de zaal wordt op dat moment druk gesleuteld aan vooral huishoudelijke artikelen als broodroosters en koffiezetapparaten. Maar er wordt ook getracht een laptop aan de praat te krijgen en twee naaisters zijn bezig met herstel van kleding.
In een hoek kijkt een peuter vol verwachting omhoog naar Willem Offenberg (66), die met een schroevendraaier in de weer is in zijn rode speelgoedauto. De accu doet het niet meer , zegt zijn moeder Helai. De auto is eerder gebruikt door mijn oudste zoontje die nu acht is. Het zou heel mooi zijn als ook mijn jongste er nog mee kan spelen.
Helai en haar zoontje wonen in de omgeving van de Zuiderspeeltuin aan de Kuipersdijk maar het Repaircafé in t Getfert trekt bezoekers uit alle delen van Enschede. Ook van buiten de stad. Uit Losser veel. En we hebben hier ook al mensen uit Deventer gehad , zegt Ruud van Es (74). Hij legde met Jan van der Graaf, Gerard Kirchjunger en Willem Rosier zes jaar geleden de basis voor het Repaircafé.
Zo blij
Zo n activiteit was toen nog nieuw in het land. In Amsterdam was er eentje en het viertal besloot daar in de strenge winter van 2013 een kijkje te nemen. Eerlijk gezegd waren we niet echt onder indruk hoe ze het daar deden , vertelt Rosier. Maar er was een jongetje die vertrok met een gerepareerd autootje. Je had zijn gezicht moeten zien. Hij was zo blij. Toen wisten we zeker dat we ook zoiets in Enschede wilden beginnen. Maar dan wel wat uitgebreider, met ook bijvoorbeeld reparatie van fietsen.
Sindsdien kunnen mensen elke woensdagmiddag van een uur tot half vier in de Zuiderspeeltuin terecht om spullen te repareren. Rosier: Tot dusver hebben we in al die jaren zo n zesduizend mensen binnen gehad. De belangstelling neemt nog steeds toe. We hebben tegenwoordig elke week minstens zo n veertig bezoekers , zegt Van Es. De reparaties zijn gratis. Gereedschap kunnen we kopen door bijdragen uit het wijkbudget en uit de fooienpot.
Dringend
Van Es vertelt dat er dringend behoefte is aan nieuwe vrijwilligers. We komen zeker een stuk of zes handige hobbyisten te kort. Het zou mooi zijn als mensen die bijvoorbeeld een beetje verstand van elektronica hebben ons team willen versterken. Want we denken dat de belangstelling nog verder zal toenemen. Komt ook door een tv-programma als Repair Shop. De mensen gaan steeds bewuster met spullen om.
Hetty Rijkeboer en Gerrit van der Linde, die een defecte boorhamer bij zich heeft, beamen dat. Er wordt al veel te veel weggegooid. Mooi dat zoiets als dit bestaat.
Vrijwilliger Willem Offenberg (67) merkt op dat het heel dankbaar werk is. Na een loopbaan bij onder andere Hazemeijer en Norma is hij sinds twee jaar actief bij het Repaircafé. De meeste mensen die hier komen, hebben het niet zo breed. Het lukt niet altijd om iets te repareren maar ik denk toch dat driekwart van de mensen weggaat met een artikel dat weer werkt. Het is echt mooi dat je ze kunt helpen.
Mensen die het vrijwilligersteam van Repaircafé willen versterken, kunnen zich melden bij de Zuiderspeeltuin of telefonisch bij Ruud van Es (06 12365100).
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lars Smook