Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

€˜Heel Euregio Bakt €™ in Glanerbrug

434735 bakt

Nederlanders en Duitsers eten graag brood en broodjes. Tegen een lekker stuk gebak bij de koffie zeggen ze geen nee. Toch zijn er verschillen in smaak en cultuur. Dat zeggen twee die het kunnen weten: de Nederlandse bakker Marc Oonk (52) en zijn Duitse collega Hermann Dust (62).

Hun winkels in Glanerbrug liggen op een steenworp afstand van elkaar. Desondanks hebben Marc Oonk en Hermann Dust elkaar pas onlangs voor het eerst gesproken. De twee bakkers zijn juryleden van de grensoverschrijdende bakwedstrijd Heel Euregio bakt . In het kader van Die Tolle Woche worden Nederlandse en Duitse amateurbakkers uitgedaagd het perfecte Euregio-gebak te maken.

Nederlanders en Duitsers hebben hun eigen baktradities, en de smaken verschillen. Duits brood verkoop ik in mijn Nederlandse winkels niet , zegt Dust . Dat ligt aan de zuurdesem, die lusten Nederlanders niet , weet Oonk. Het is wat je gewend bent. Een Duitser zou ook niet gauw Nederlands brood kopen. De harde Duitse broodjes daarentegen doen het uitstekend in Nederland, al dan niet met beleg. Ook het Duitse gebak is in trek. Dust verkoopt vooral de klassiekers: Bienenstich, Berliner, Donauwellen, Amerikaner. Allen pruimentaart loopt hier niet. Klassieke Duitse taarten, zoals de Schwarzwälder Kirsch, maakt hij al lang niet meer. Daar zit zoveel werk in dat ik er 48 euro voor zou moeten vragen. Terwijl ze in de supermarkt voor 9 euro in de vriezer liggen.

Eerste Nederlandse zaakHermann Dust, Bäcker- und Konditormeister uit Gronau-Epe, opende 15 jaar geleden in Glanerbrug zijn eerste Nederlandse zaak. Een Nederlandse medewerkster kwam met het voorstel , vertelt hij. Dust speelde al langer met het idee van een filiaal over de grens. Dat was me eerder afgeraden. Hollanders zijn een hecht volkje, daar kom je niet tussen, dat werd er gezegd. Volgens de medewerkster zouden haar vrienden zeker bij een Duitse bakker kopen. Ik heb het geprobeerd en het was direct een succes.

Ondertussen heeft Dust vier winkels in Nederland, waaronder een in Losser. Hij biedt uitsluitend Duitse producten aan. Wat wij verkopen, heeft de Nederlandse bakker niet, en andersom. Als klanten bij ons naar brood of naar saucijzenbroodjes vragen, sturen we ze door naar Oonk. Andersom krijgen wij mensen in de zaak die een brood van Oonk onder de arm hebben en bij ons Duitse broodjes kopen.

Duitse klantenGlanerbrugger Marc Oonk heeft vier winkels, in Enschede en Hengelo. Ook Duitse klanten weten hem goed te vinden. Ze kopen taarten en gebak voor thuis of gaan er eens lekker voor zitten in de bakkerij aan de Gronausestraat. Wij zijn zoeter in Nederland , zegt Oonk, die behalve bakker ook patissier en chocolatier is. We gebruiken meer suiker en meer slagroom. Oonk maakt en verkoopt nog wel luxe taarten. Het is een verwenproduct. Zijn klanten kiezen bewust voor kwaliteit, zegt hij. Steeds meer mensen vragen wat erin zit. We gebruiken uitsluitend natuurlijke grondstoffen. Mensen betalen daar graag iets meer voor.

Voor Heel Euregio bakt beoordelen de vakmannen zondag in de Grote Kerk in Enschede de baksels van amateurs. In het kielzog van het populaire televisieprogramma Heel Holland bakt gaan steeds meer Nederlanders thuis aan de slag met gebak en taarten. Oonk: Tien jaar geleden kwamen de meeste mensen niet verder dan appeltaart uit een pakje, maar die tijd is voorbij. Ik sta versteld van de technieken die thuisbakkers op de televisie laten zien. Ze trekken zelf suiker, maken cremeux of druptaarten. Hij is er blij mee. Mensen hebben meer respect voor ons werk, omdat ze weten wat er allemaal bij komt kijken. En in Duitsland? Dust denkt op het platteland nog steeds veel zelf wordt gebakken. Maar jonge mensen? En in de grote steden? Ik vraag het me af.

Structuur
Waar letten de juryleden zondag op? Allereerst moet de structuur kloppen, het mondgevoel , zegt Oonk. Op de tweede plaats staat de smaak. Pas daarna kijkt de jury naar ontwerp en decoratie. Ook de moeilijkheidsgraad en het vakmanschap wegen mee. Hoe het perfecte Euregio-gebak eruit ziet? De jury laat zich graag verrassen. Oonk: Dat is nou de creativiteit van de deelnemers.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.